♦ Белгийски машини елиминират проблема с пролетните слани при трайните насаждения

Системата е с горелка и с вентилатор, които намаляват влажността на въздуха и предпазват цветовете от измръзване
FrostGuard  – техниката, която при прогноза за пролетни слани спасява бъдещите добиви на градините и приходите на фермерите

FrostGuard – техниката, която при прогноза за пролетни слани спасява бъдещите добиви на градините и приходите на фермерите

Идеята за машина, която предпазва от пролетни слани, е на фермер от Чили, Южна Америка. Той произвеждал кайсии и праскови и в продължение на четири години е търпял огромни щети от мразовете. В същото време този човек е бил любител летец на едномоторни самолети. В един момент му хрумнало да използва стар дизелов самолетен двигател, към който прикачил и вентилатор. Така, без да има идея дали тази саморъчно направена система ще действа, но с огромното желание да предпази градините си от сланата, която се очаквала, той я качил на ремаркето на трактора си и подкарал по редовете. Силно се надявал, че е възможно да отблъсне сланата. След дни разбрал, че е успял. Така доразработил системата и оттам нататък започнал да я ползва в стопанството си. Това се случило в края на миналия век. Същият човек решил да представи на пазара идеята си, но имало един проблем: не можел да обясни действието й. Според законите на физиката, тази система не би трябвало да е ефикасна. Тя била нелогична. Не може в открито пространство да очакваш, че нещо, различно от слънцето, ще вдигне температурата с 2-3 градуса! Това е като вярваш, че като запалиш свещ, ще затоплиш стаята. Но въпреки всички контрааргументи, системата работела и опазвала овощните дръвчета.

Белгиецът Марк Полениус научил за изобретението на фермера от Чили и го посетил, след което поискал да закупи патента, така че да произвежда тези машини в Белгия. Успял. Започнал да създава серийно тази техника според европейските технически стандарти. Така била създадена фирма Agrofrost. Успоредно с това Полениус поръчал на белгийския Институт по овощарство да изследва начина, по който обдухването с машината предпазва цветовете. Предприемачът бил любопитен как науката ще обясни ефекта, който бил безспорен.

След проучвания в продължение на 5-6 години в института открили, че тази машина оказва влияние на влажността на въздуха. Понижавайки влажността, тя спирала образуването на водни молекули върху цветовете. Проблемът при цветовете на трайните насаждения е именно водата във въздуха, която замръзва върху тях и която след това започва да се топи, черпейки енергия от техните клетки. Така ги убива и цветовете спират да функционират. Именно този процес обяснил действието на машината срещу слана. Тя не повишава температурата в градините, а намалява влажността. Така цветовете се запазват дори и термометърът да отмерва минус 4 градуса. В биологията им е заложена устойчивост до минус 5-6 градуса, стига да няма висока влажност. Във Франция е проведен експеримент с цъфнали ябълкови дръвчета. При нула процента влажност и минус 5.5 градуса температура, цветовете издържали без абсолютно никакви поражения. Обратният опит – при 100% влажност, показал, че 70-80 процента от цветовете безвъзвратно умират при смъкване на температурата до минус 0.5 градуса.

Този увлекателна история разказа Иван Вълчев, собственик на фирма Sors Ltd, която предлага на българския пазар белгийските машини  Frostbuster и FrostGuard.

Мобилната машина против пролетни слани Frostbuster

Мобилната машина против пролетни слани Frostbuster

Frostbuster защитава 80 дка и за използването й е необходим трактор, за който се закача системата. Вентилаторът се задвижва от силоотводния вал на трактора, а за горелката за загряване на въздуха до 80-100 градуса се използва пропан-бутан. Разходът на газ е 40 кг за час. Енергията, която горелката произвежда, се насочва там, където е необходима. Вентилаторът издухва струя през два изхода – отляво и отдясно, на 50 метра разстояние.

FrostGuard е стационарна машина и защитава до 10 дка площ с форма на овал. Разходът на пропан-бутан е 10 кг за час. Отделно от това моторът, който движи вентилатора, използва бензин или газ. Вентилаторът се върти равномерно, описвайки кръг от 360 градуса. В момента на падане на нощната температура

Стационарната машина, която не се управлява от човек – FrostGuard

Стационарната машина FrostGuard

е необходимо системата да бъде включена и да се настрои температурата на издухвания въздух. След това човешкото присъствие е излишно. Най-новият модел FrostGuard е със система за автоматично стартиране и изключване, която действа, като отчита показателя влажност на въздуха. При този модел не е необходимо участието на човек, за да задейства машината, а тя се стартира сама при опасност от слана и след това сама се изключва.

В Европа овощните насаждения са по-малки и двете машини срещу слани се ползват масово. В България също има вече доста оборудвани с техника за защита от слана овощни стопанства.

Как машините работят и коментари за тях виж във видеото: