Становище на Националната био асоциация по Стратегическия план за развитие на земеделието

IMG_1527-310x233

Становище на Национална био асоциация в контекста на обсъждане на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. от ПРСР на Република България на ТРГ проведено на 27. 10. 2022 г.

Уважаеми дами и господа,

След проведени редица работни заседания по работни групи, консултации и допълнителни среши и след като се запознахме с чака представения проект на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони в Република България, ние от Национална био асоциация, изразяваме пред Вас и настоящето

СТАНОВИЩЕ:

  1. По отношение на подпомагането на земеделските стопани, прилагащи биологичният начин на производство в сектор „Пчеларство“, изцяло подкрепяме така представеното стъпаловидно подпомагане на сектора, започващ от минимум 20 бр. пчелни семейства.

Изцяло подкрепяме МЗм, но отношение на така представените стъпаловидни ставки по стопанства, съобразно големината на стопанството по брой пчелни семейства.

  1. По отношение на така представените данни к ТРГ проведено на 27. 10. 2022 г. КАТЕГОРИЧНО НЕ ПОДКРЕПЯМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на ЕДНА от браншовите организации в сектор „Пчеларство“, които предлага подпомагането да започва от минимум 50 бр. пчелни семейства, със следните мотиви:

– Така представената стъпаловидно разработена структура на подпомагане, както и ставките към нея от страна на експертите на МЗм най-справедливо разпределят финансовия ресурс към земеделските стопани в сектор „Пчеларство“;

– По този начин допълнително се създават стимули за всички стопанства под 20 бр. пчелни семейства да ги разширят както до минималния брой, така и повече, за да имат възможност да получат едно по значително подпомагане;

– Изцяло допринася както за постигане целите, които си поставяме в СНРЗСР в Р.България, така и за тяхната устойчивост в бъдеще.

  1. По отношение на включване на инвестиционните разходи по бъдещата схема за преработка през новия програмен период, ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМЕ Министерство на земеделието да включи като допустим бенефициент и Пазарите на производители със следните мотиви:

– Изцяло допринася както за постигане целите, които си поставяме в СПРЗСТ в Р.България, така и за тяхната устойчивост в бъдеще;

– Развива и допринася за развитието на потенциала на Пазарите на производителите;

– По косвен път допринася за осигуряване на достъп на земеделските стопанства до осигуряване на пазар и възможност за реализация на тяхната земеделска продукция.

Leave a Comment