Празнуваме раждането на Божията майка

деца в храма

Снимка на Дарикнюз

Християните празнуват днес раждането на Божията майка – Пресвета Дева Мария. Празникът се нарича още и Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Това е третият празник в чест на Божията майка, посветен на нейното рождество.

Днес празнуваме рождество на Божията майка Мария – пазителка на християнското семейство.

Появата ѝ на земята е предопределена от благословия. Родителите Мария – Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. С гореща молба за дете, отправена към Бог, Йоаким прекарал в пустинята 40 дни в строг пост. Ана също се молила горещо на Бога да я дари с рожба. Един ден пред нея се явил ангел, който й казал че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога.

Затова, когато малкото дете навършило три години, Йоаким и Ана го завели в Йерусалимския храм, където Мария останала да живее, като се научила да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

На празника стопанките месят сутринта голяма пита -”Богородичен хляб”, от който раздават по залче на всеки от семейството и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

На този ден се спазват забрани за различни женски домашни занятия: предене, шиене, тъкане, за чиято покровителка се смята Богородица.

Между двете Богородици се присаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти. Правят се събори и обречени курбани, особено за здравето на децата.

Днешният ден е празник на Берковица, Полски Тръмбеш, Симитли и Хасково.

Рожден ден имат Даниела Бобева, Янаки Стоилов, Благой Рагин, Гинка Чавдарова, боксьорът Даниел Петров, художникът Иван Велчев и други.

Чуйте Аве Мария в изпълнение на Селин Дион:

Leave a Comment