Моника на Станишев косвен участник в тлъста заменка край морето

Министър Мирослав Найденов сензационно съобщи днес, че дружеството, в което Моника Йосифова участва, ще спечели 120 процента от сделката

Андрей Брешков

Андрей Брешков

„Експат бета“ – акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), е закупило през 2009 г. 140 декара земя в района на река Камчия край морето. В това дружество участва приятелката на Сергей Станишев Моника Йосифова, обяви днес във „Всяка неделя“ земеделският министър Мирослав Найденов. Интригата е в това, че въпросният терен е една от скандалните заменки на Агенцията по горите и е станала по време на управлението на Станишев. Първоначално, през 2008 г. 140-те декара са били закупени от две фирми – „Кирови инвест“ и „Гама консулт“ при цена 17 лева за декар. В същата година са направени общо 53 разпоредителни сделки, от които 12 за терени край морето. Те са били с площ 370 декара. Голямото „парче“ е това край Камчия, посочи министърът. Двете дружества са платили 1 милион лева за земята, която година по-късно я продават за 4 милиона лева на „Експат бета“АДСИЦ. В момента собственикът е обявил имота за продан на цена 10 млн. лв.

Справка в Търговския регистър показа, че Моника Йосифова вече не участва в Съвета на директорите на дружеството. Със сигурност обаче е била във фирменото управление през 2010 г. От тази година излиза документ за приемане на нови акционери, сред които е Константин Асен Сакскобургготски. Те са били одобрени и от Йосифова като член на СД тогава. Синът на Симеон е  закупил на 27 юли 2010 г. акции от дружеството за 96 700 лева. Председател на Съвета на директорите на „Експат бета“ е Андрей Брещков. До 2005т. оглавявал дирекция в икономическото министерство, бил е в Надзорния съвет на „Кремиковци“, понастоящем е член на СД на „Софарма“, а също и на „Еспат бета“.

До разкритията за Йосифова, министър Найденов стигна покрай темата за дюните край Несебър. Той съобщи, че утре ще бъде внесен междуведомствения доклад на комисията, която се беше сформирала, за да разследва случая. Министърът обяви, че е жертва на определена медийна група, но уточни, че медиите винаги имат право. Покрай това стана ясно, че земеделското министерство е раздало 25 млн. лв. на вестници и телевизии за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони. „Това са европейски пари“, побърза да добави Найденов. „Значи хем им давата пари, хем ви нападат?“, попита иронично Кеворк Кеворкян. „Така е“, вдигна рамене министърът.

Другите данни, които той изнесе за заменките са, че до 2009 г. са били направени 193 сделки за 33 000 декара, от които 4300 вече са застроени. От тях пък 3500 дка са в района на Варна.

Относно дюните Найденов посочи, че още през 2008 г. територията е отписана като „защитена“ от РИОСВ Бургас, и веднага след това дюните са вкарани в ПУП на Несебър. Когато зам.-министър Боянова е подписала документите, не е имало как да е наясно, че ще възникне проблема, за който сигнализираха от „Зелени Балкани“.

1 Comment

  1. naruto каза:

    Ама хич не им се и учудвам. Както и сегашното така и миналото така и по-миналото правителство си крадат. Няма как да бъде друго яче!

Leave a Comment