Само един български университет влезе в Топ 800 на най-добрите ВУЗ в света

Масачузетски технологичен институт

Масачузетският технологичен институт е първи в класацията за втора поредна година

Единственият български университет, който се класира сред 800-те най-добри учебни заведения в света е СУ „Климент Охридски“. Неговото място е в групата между 651 и 700-та позиция.

Десетте най-добри университета в света се намират в САЩ и във Великобритания, според най-новата класация на QS, цитира Profit.bg.  Масачузетският технологичен институт (MIT) запазва първото място от миналата година с възможно най-високия резултат „100“ в класацията. В челната тройка има разместване, като Харвардския университет се изкачва с едно място нагоре до номер две с резултат от 99.2 точки, а класираният на втората позиция през миналата година Кеймбриджки университет вече е на трето място с 99 точки.

Извън челната тройка остава Лондонски университетски колеж с резултат 98.9, който запазва четвъртата си позиция. Петото място е за Импириъл колидж – Лондон (98.8), който изпреварва Оксфордския университет. Оксфордският заема шеста позиция, а на седмото място е Станфордският университет (96.8), който скача с осем места, в сравнение с миналогодишната класация, в която заемаше 15-а позиция. В челната десетка влизат нови три щатски висши учебни заведения. Осмото място е за Йейлския университет с 96.5 точки, а на деветата позиция се нарежда Чикагския университет. Десетият най-добър университет в света е Калифорнийският технологичен институт (Caltech).

Пълната класация включва 800 университета, а в нея висшите учебни заведения са подредени по репутация сред учените, репутация сред работодатели, цитати от изследователска и научна дейност, съотношение на персонал към студенти и международна привлекателност.

Leave a Comment