Експертът: Направете почвен анализ, вместо да прекалявате с азота

Потенциалът на растенията да усвояват този елемент често се надхвърля с 20-30%, сочат наблюденията на института „Н. Пушкаров“

тороразпръсквачка„Фермерите се увличат в едностранно азотно торене и то с високи дози. Тотка ТрифоноваЧесто потенциалът на културите да усвоят азот се надхвърля с 20-30%.“ За това алармира директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ проф. Тотка Трифонова.  Според нея неоправданите разходи може да се насочат към закупуване на фосфорни или калиеви  торове. Това ще доведе до по-добро презимуване на културите и по-високи добиви. Навременното и прецизно извършване на агротехничните мероприятия през есента е основата за добра реколта през следващата година, твърди проф. Трифонова.

За по-добри резултати производителите трябва да вземат почвените проби преди торенето. най-добре е след прибиране на есенната  продукцията да се вземат проби за проверка съдържанието на основните хранителни елементи в почвата. Така ще могат да бъдат прецизирани количествата за есенното внасяне на азот за пшеницата, ечемика и рапицата.

При запаси от 6-7 кг азот на декар културите ще се развиват нормално и без да се хвърля тор. Това ще спести неоправдани загуби, екологични рискове и ще осигури икономия на 1/3 от азотните торове.

Освен за азотните торове, резултатите от анализите дават информация за нуждата от фосфорно и калиево торене.  За предпочитане е тези два тора да се внасят преди основната обработка на почвата. Внасянето на „сляпо“ на торове с азот, фосфор и калий в по-голямата част от случаите е безпредметно, с последващи финансови загуби.

В България почвената запасеност с калий е добра и внасянето на този елемент не винаги води до по-високи добиви. Анализите изясняват запасеността на почвите и предотвратяват именно такива грешки.

 

Leave a Comment