105 кг риба спасена от бракониери, 4 км мрежи конфискувани

За десет дни инспекторите на ИАРА разчистиха водоемите в страната от незаконни риболовци

бракониерски мрежиСамо за десетина дни инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са иззели  близо 4 км (3 780 метра) бракониерски мрежи и различни риболовни уреди. Съставени са 17 акта на нарушителите, а във водоемите е върната незаконно уловена риба с общо тегло 105 кг.

Нощна проверка на язовир ”Бели Лом”, извършена от ИАРА Разград завършила с изземане на мрежа с дължина 600 метра без да са заловени нарушителите.

При язовир „Кърджали“ са открити и извадени от водата са бракониерска хрилна мрежа с дължина 30 метра и 2 бр.сари с обща дължина 300 метра. Риболовните уреди са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен нарушител.

От язовир „Студен кладенец“ са извадени от водата 4 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 200 метра на неизвестен нарушител.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир“ Ивайловград“. Съставени са два акта за извършване на улов на маломерна риба и риболов през тъмната част на деня. От нарушителя са иззети една въдица, една макара, един брой плувка и единична кука. Уредите се намират на съхранение в склада на сектора.

Инспекторите са извършили и още една проверка на язовир „Ивайловград“ в района на с.Малки воден, в местността „Дуван дере“, където са открили 4 броя бракониерски  хрилни мрежи с обща дължина 200 метра.

При проверка на язовир “Жребчево“ – Стара Загора в местността „Лаката“ са открити и извадени от водата са 600 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях 12 кг. риба (10 кг. бяла риба и 2 кг. каракуда и платика) е върната във водата.

През нощта от язовир „Батак“ в района между местностите „Костандовски залив“ и  „Студенец“ е открита мрежа в работно положение с дължина около 160 метра и размер на окото 60 мм. Мрежата е иззета и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.

По подаден сигнал от СЛРД „Сокол“- Пазарджик, инспекторите на ИАРА са извършили проверка и на баластриера „Звъничево“. Общо са проверени 22 любители риболовци, като нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) не са констатирани.

При извършване на нощна проверка на язовир „Батак“ в района  между Острова и Баташки залив,инспекторите са иззели  4 броя мрежи с обща дължина 720 метра. В района на „Костандовски залив“ е иззета една мрежа с дължина 80 метра.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Ловеч са попаднали на нарушители по поречието на река Вит от с. Бежаново до с. Рибарица. Съставени са 9 акта, иззети са въдичарски комплекта, един парашут, две хрилни мрежи и две срекмета.

Иззети са бракониерски мрежи и такъми и от нарушители в областите Търговище, Русе, Силистра, Враца и Добрич.

 

Leave a Comment