Бойко възпрял Дянков да вдигне заплатата му на 8000 лв.

„Да увеличим доходите на всички и тогава“, цитира премиера финансовият министър
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Не е сега моментът, Дянков

Увеличение на премиерската заплата 2.5 пъти до 8 хил. лева се отлага за по-добри времена, съобщи пред националната телевизия финансовият министър Симеон Дянков.  На идеята се възпротивил премиерът Бойко Борисов.

„Законопроектът е готов още от април миналата година, отлежава и както върви, ще отлежава до следващ мандат. Няма да влиза в парламента в рамките на този ни мандат“, категоричен беше финансовият министър.  Според него  месечната заплата на премиера, президента и председателя на парламента да стане 8000 лв. Вицепрезидентът и на вицепремиерите да получават между 5000 и 6000 лева, а министри, кметове и областни управители да взимат месечно по 4000 лв.  В момента Бойко Борисов получава 3403 лева.

„Съзнаваме, дори аз съзнавам, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници. И следователно ще изчакаме по-добри времена“, мотивира се още Симеон Дянков.

Той призна, че още през  април-май месец, когато екип на финансовото ведомство изготвил законопроекта, премиерът поискал да се изчака с думите: „Да изчакаме да вдигнем всички останали доходи, тогава да вдигаме доходите в държавната администрация“.

Финансовият министър посочи, че проблемът е стар. По думите му при сегашните заплати неговите заместник-министри взимат по-ниски заплати от директорите на дирекции, които са им подчинени.

„В началото на миналата година направихме нов закон за държавната администрация, след това направихме закон за държавния служител и това беше третата стъпка, третият закон за политическите кабинети в министерствата, за областните управи, за кметствата“, припомни финансовият министър.

Идеята била решението за новите заплати да бъде приета на последното заседание на кабинета „Борисов“  – преди изтичането на мандата им.

„Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент“, обясни Симеон Дянков.  Той обяви още, че не е склонен да се съгласи за семейно подоходно облагане. По думите му това е грешна политика.

„Виждал съм какво стимулира раждаемостта. В този сектор не става въпрос за пари. Решението да имаш второ дете по никакъв начин, в която и да е държава, не е свързано с това колко пари получаваш, ако имаш второ или трето дете. Свързано е с това колко лесно на теб ти е да поддържаш по-голямо семейство. Трябва да помагаме на семействата – не директно – дайте повече пари за всяко дете, а държавата да поема повече от разходите за самото отглеждане и израстване на тези деца. Това е пътят за мен“, подчерта Симеон Дянков.

Leave a Comment