Базарът на мед разпъна шатри пред Централна поща

Лекове от пчелите срещу грип, пародонтоза, високо кръвно, херпеси и други сладки вълшебства подредиха 12 пчелари

дете хапва медБазарът на пчелен мед разпъна шатри пред Централна поща в Пловдив и вятърът веднага започна да издува брезентите. 12 натурални пчелари от дружество „Акация-1899“ подредиха буркани с мед от акация, лавандула, манов мед, букет, рапица, анасон си други цъфтящи растения. Средната цена на една опаковка е от 7 до 9 лева. Медът от рапица е светъл като крем, а и на вкус е като крем. Изложителите поясниха, че пчелите сами го правят толкова мек и пластичен. Медът от акация е бистър и светъл, а от лавандула ухае … в устата.

Освен мед, някои пчелари пледлагат клеева тинктура – спиртен извлек на клей (известен и като прополис), добит след 20-25 дни, в които прополисът се разтваря от градусите. „Това е най-силният естествен антибиотик“, обясни Гени Титов, чиито пчелин е край Ръжево Конаре. Той обясни, че за засилнане на имунната система трябва да се пие сутрин на гладно чаша вода, в която има 15 капки от тинктурата. Извлекът бори и пародонтозата.

Прополисът се предлага и като мехлем, който заздравяна рани по петите и помага срещу херпеси.Изложба на мед в Пловдив

Пчелният прашец – хлябът, който пчелите си подготвят, за да нахранят подрастващите, се продава за 5 лева – 100 грама. Тези малки топчета са безценни заради високото съдържание на много минерали и витамини. Действат много добре на костната система и на сърцето, разкри Иванка Хюсейни. От прашеца пчелите изработват перга, а това вещество няма равно на себе си като лек срещу високото кръвно налягане.

Освен мед, Георги Лисичков е подготвил и уникално сладко с мед, в което има смокиня, ананас, кокос и други плодове. Има и бурканчета, в които е поставил бадеми и тиквени семки.

Изложбата-базар ще продължи до 22 септември. На 21-и пчеларите ще честват 100-годишнината от създаването на дружеството. А на 16 септември ще разкажат пред медиите за успехите и проблемите си.

 

Leave a Comment