Поканихме Тоскана да инвестира в нашето земеделие

български щанд във Фроренция

Нашият щанд за изложението във Флоренция

„България е заинтересована не само от двустранната търговия със земеделски и хранителни стоки, но и от привличането на нови италиански инвестиции в българското земеделие“, каза зам.-министър Бюрхан Абазов на деловия форум „Програма за развитие на селските райони 2014-2020: Релеф, качество, заетост”, който се проведе в рамките на „Изложение на селските райони на Тоскана 2013 г.” във Флоренция.  Зам.-министърът добави, че в това отношение страната ни разполага с редица предимства – благоприятно географско положение и климат, икономически опит, особено в производството на качествени вина, преработката на мляко, плодове и зеленчуци и добри предпоставки за развитие на биологично земеделие. Той увери участниците във форума в готовността на българското правителство и на Министерство на земеделието и храните да оказват съдействие и да насърчават всички инициативи, които са в интерес на двустранното сътрудничество, както в земеделието, така и в сферата на преработката на храни.

През последните години се наблюдава засилен интерес от страна на италиански предприемачи, желаещи да инвестират в земеделието и преработвателния сектор България. Само в Пловдивска област има няколко италианци, които се занимават с преработка на череши, отглеждане на ориз и домати за консервното производство.

„Изложение на селските райони на Тоскана 2013 г.” се провежда за трети път във Флоренция  и обединява лозарството и винарството, зърнените култури, животновъдство, ловът, градинарството, производство на зехтин и други. За пръв път България участва с щанд, на който са изложени български вина, традиционни млечни и месни продукти. На събитията присъства началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните Кънчо Кънчев.

Leave a Comment