Цветлин Йовчев определи като крайност снощното причакване на премиера пред БНТ

Вицепремиерът не очаква напрежението да ескалира, а смята, че хората ще се успокоят

Цветлин ЙовчевВицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев определи като крайност протестите пред БНТ снощи, когато Пламен Орешарски пристигна за интервю в студиото на „Панорама“. Голям брой хора бяха завардили входа към медията и премиерът бе вкаран под засилена охрана в телевизията. Малко след 21.30, когато приключи интервюто си, Орешарски предпочете да излезе през незаварден от протеста изход. По този повод във форумите се появи питане: „Колко полицаи трябва да охраняват един български премиер, за да даде интервю пред националната телевизия?“

„Едно е да се протестира срещу институциите и тези, които ги представляват, но мисля, че вече се минава в друга крайност, навлиза се в личното пространство на хората, които са избрани легитимно да представляват тези институции. Трябва да дадем сигнали, че това не е добре. Премиерът излезе през задния вход да БНТ, за да се избегнат конфликти и допълнително напрежение.” Това заяви пред националното радио днес Йовчев.

Според вътрешния министър всеки интелигентен човек може да направи анализ и да разбере кой може да стои зад протестите. Йовчев посочи, че на 4 септември, когато бе първият работен ден на дерутатите след ваканцията, спонтанно протестиращите са били малък брой хора. Повечето били организирани, а сред тях е имало такива, които умишлено са търсели сблъсък с полицията.

Цветлин Йовчев заяви, че МВР няма да се съсредоточава в този въпрос, защото протестните действия не са противозаконни, а са конституционно право на българските граждани. Той каза още, че полицията търси и ще продължава да търси баланс в отношението си към демонстрантите.

„Обществото ни е изнервено, чувствително, има оголени нерви, затова трябва да сме по-внимателни в начина, по който реагираме, защото агресията, която тръгна от политическото говорене, се пренесе и на улицата. Ако полицията с действията си не успее да успокои, а допринесе за това да се вдигне градусът на напрежението, аз няма да бъда доволен”, каза вътрешният министър.

Според него едва ли ще се появи „нещо“, което би могло да доведе до ескалиране на обстановката или до това да излязат повече хора на улицата. По-скоро би трябвало да се очаква, че хората ще се успокоят, ще приемат и ще подкрепят в някои стъпки правителството.

Leave a Comment