Лобистът България – Хохегер, получи 2.5 години затвор

Австрийската партия, на която помагал, получила предизборно от телеком почти 1 млн. евро, след което се „отблагодарила“

Петер ХохегерПроцесът срещу австрийския лобист Петер Хохегер приключи. Виенският съд постанови  две години и половина затвор за имиджмейкъра, съобщи австрийският вестник Die Presse, цитиран от „Дневник“.

Районният съд в австрийската столица е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ (BZO) е била подпомогната с 960 хиляди евро от австрийския мобилен оператор Telekom Austria с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции.

Бившият заместник изпълнителен директор на телекома Рудолф Фишер е одобрил плащанията, а в счетоводните книги подкупите били представени като такси за доклади.

Впоследствие министър от спонсорираната партия – член на тогавашното коалиционно правителство, променил закон в полза на телекомуникационните оператори. Новите текстове давали универсален достъп до безплатени номера, започващи с 0800. Прокурорът по делото Ханес Вандл доказал, че по този начин монополистът си е спестил около 10 милиона евро.

Присъдата на Хохегер пък е заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента. Лобистът до край е отричал участиеато си в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът е приел, че той е действал умишлено.

Съдът постанови партията да плати глоба от 960 хиляди евро, които представляват една четвърт от бюджета ѝ за изборите, които са на 29 септември. В същия процес са осъдени и бивш депутат, пиарът на партията, както и бившият говорител на министерството на правосъдието.

Петер Хохегер бе нает от правителството на Сергей Станишев през 2006 и 2008 г.  да „чисти имиджа на България“ пред Европейския съюз заради ширещата се корупция и организирана престъпност. България му плати 1.5 млн. евро по два договора.

Leave a Comment