80% надценка върху сиренето!

Хипермаркетите оскъпяват продукта все повече, защото имат силни пазарни позиции, смятат от мандра „Маджаров“

сирене и кашкавал в магазинХипермаркетите продават кравето сирене с 80% търговска надценка, въпреки че между тях и производителя не стои посредник. За почти двойната цена на млечните продукти от мандрата до щанда алармират от Асоциацията на млекопреработвателите, съобщава в. „Преса“.

Зам.-председателят на сдружението Симеон Присадашки дава пример с с кравето сирене по БДС, което излиза от предприятието на „Жоси“ за 8 и 8.50 лева за килограм, а големите търговски обекти го продават за 14 лева и нагоре.

В малките магазини надценката, която си позволяват търговците е нормална – около 15%. В хипермаркетите обаче средното оскъпяване е между 30 и 45%. При нормален пазар цената и на най-висококачественото кравето сирене в магазините не бива да надхвърля 12.50 лева/килограм, изчислява Владислав Михайлов, член на УС на асоциацията.

От мандра „Маджаров“ в Стамболийски до щандовете на хипермаркетите кравето сирене поскъпва с 30%, обясни управителят Юлия Маджарова.

Тя посочи пред АгроПловдив, че увеличаването на търговската надценка не е станало изведнъж, а постепенно в последните години. Според нея това се дължи на силните позиции, които имат големите търговски вериги.

„От друга страна има и дефицит на краве мляко. Заради това в момента изкупната му цена от кравефермите в първа група около Пловдив е 0.72-0.75 лева за литър.

В ЕС има дефицит на краве мляко, посочват преработвателите. В предишни години те са купували суровина предимно от Унгария и Полша, за да си допълнат мляко за производството си. Сега обаче вносният продукт им излиза 1.05 лева с транспорта.

 

Leave a Comment