Днес почитаме Вяра, Надежда, Любов и София

икона на Вяра, Надежда, Любов и СофияПравославната църква почита днес Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Те са загинали в мъки по времето на император Адриан през 126 г.

На днешния празник в много къщи се месят питки и се раздават с грозде и с други плодове за здраве, щастие и любов. Днес е и празника на София, чието име в превод означава премъдрост. В 11.30 часа в столицата ще има официална церемония по издигане на знамето на града на площад „Св. Александър Невски пред храма „Света София“, в която ще вземе участие и президентът Росен Плевнелиев.

Житието на четирите светици разказва, че майката София е била добра и мъдра жена, която приела в сърцето си думите на апостол Яков:Мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна“. Благочестивата християнка имала три дъщери, които кръстила на най-важните добродетели –  Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим в години, когато властта преследвала вярващите в Исус Христос. Майката и дъщерите обаче изобщо не криели вярата, която изповядвали. Когато император Адриан заповядал да му ги доведат, Вяра била на 12 години, Надежда  на 10, а Любов  на 9 години.

Когато те застанали пред император Адриан, били обладани от спокойствие без капка страх. Императорът поискал от тях да принесат жертва на богиня Артемида, като обещал, че ще ги пусне да се върнат с мир. Те обаче отказали. Тогава Адриан наредил да ги измъчват, докато не се пречупят. Момичетата починали в мъки, а телата им били предадени на майка им София. Тя ги погребала на хълм извън града, но не се прибрала, а останала на гроба им. След три дни майката починала с вярата, че душата ѝ се отправя към любимите ѝ деца.

Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Днес имен ден празнуват Вера, Вяра, Верка, Люба, Любка, Любов, Любен, Любомир, Любозар, Любинка, Любослав, Любомира, Нада, Надка, Надя, Надежда, Наделина, Севда, Севдалин, София.

 

1 Comment

  1. eли каза:

    Честит имен ден, мило! 🙂
    Да си жива и здрава и много щастлива!

Leave a Comment