„Образцов чифлик“ с два нови високодобивни сорта десертно черно грозде

Реколтата от „Зорница“ е 16 т/ха, от „Тангра“ – 18 тона
черно десертно грозде

Гроздето на снимката е произволно и не илюстрира нито един от новите два сорта

Института по земеделие и семезнание (ИЗС) ”Образцов чифлик”- Русе пусна на пазара два нови сорта десертно грозде – „Зорница“ и „Тангра“. Те бяха представени днес на Открития ден на лозата в Института от гл.ас. Галина Дякова.

И двете селекции са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20оС, и проявяват много добра възстановителна способност.

Сортът „Зорница“ е създаден чрез хибридизация на сортовете „Русенско едро” и „Кинг руби”. Кръстоската е направена през 1986 г. от проф. Иван Тодоров, а морфологичното, агробиологичното и технологичното проучване е извършено в сътрудничество с д-р Галина Дякова и  лозарският колектив на Института. За създаването на нов сорт грозде понякога са нужни 18 – 20 години, разясни д-р Дякова.

„Зорница“ спечели награда на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. Това е типичен десертен безсеменен сорт, който зрее през втората половина на септември, обясни д-р Дякова. Гроздът е голям, тежи около 400 g, изравнен е, зърното е едро – около 5 g, а на цвят е червено-сиво.  Консистенцията на плода е хрупкава, вкусът е хармоничен, със специфичен приятен плодов оттенък. Добивите от сорт „Зорница“ са около 16 т от хектар. Захарността в гроздето достига до 22-23%. То е подходящо за консумация в прясно състояние, както и за преработка в стафиди и компоти, обясни д-р Дякова.

Сортът „Тангра“, който е късен, носи всички характеристики на типичния десертен безсеменен сорт. Гроздът е голям, изравнен, със средно тегло също като „Зорница“ – около 400 g. Зърното е голямо – около 5.5 g, на цвят е червено-черно, с хрупкава консистенция, вкусът е неутрален и хармоничен.

Добивите от „Тангра“ са около 18 т от хектар. В консумативна зрялост гроздето съдържа 18% захари. Подходящо е за консумация в прясно състояние и за производство на висококачествени компоти. И двата сорта се съхраняват много добре в хладилник и може да се предлагат на пазара и през зимата.

Институтът има създадени маточни насаждения за калеми от новите сортове и има готовност за тяхното разпространение чрез лицензионни договори с производители на лозов посадъчен материал, които вече проявяват интерес към новата селекция, каза още д-р Дякова.

Leave a Comment