30% от директните плащания – до края на годината

Удължава се с още две години преходният период за млечните ферми, мярката за младите фермери се отлага за 2014 г.

фермер на ливадаДо 30% от директните плащания за площ ще бъдат раздадени до края на годината. Това са около 300 милиона лева, съобщи аграрният министър Димитър Греков. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, а не по-рано от 2 януари Брюксел ще ги възстанови, уточни министърът, цитирайки получен отговор от Европейската комисия.

До края на тази година 308 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат изплатени. Според доклада на земеделското министерство, който бе представен вчера на парламентарните комисии по земеделие и по европейските въпроси, в риск са 211 милиона евро. Зам.-министър Явор Гечев обаче твърди пред в. „Преса“, че има заплаха за усвояването на по-малка сума – 30 милиона евро, тъй като ведомството е задвижило екшън план.

От Европейската комисия са удължили с още две години преходният период за млечните ферми, които не отговарят на европейските критерии, каза още Гечев.

Снощи заместник-министърът съобщи, че мярка 112 за младите фермери, която трябваше да бъде отворена в началото на септември, се отлага за 2014 година.

Leave a Comment