Карловските тракторни заводи изнасят производство в Китай

Азиатската държава ни залива с техен мед и иска да купува нашия
Греков в Китай

От 8 до 12 септември министър Греков бе на посещение в Китай

Карловските тракторни заводи са в преговори с китайски производители на земеделска техника.  В Китай „са готови да произвеждат трактори с най-различен клас – от 1 до 4 и по-големи, от 100 до 200 конски сили“ съобщава в интервю за „фокус“ аграрният министър Димитър Греков. Темата на разговора с него е скорошното му посещение в източната държава и по-точно в град Хъфей, където се проведе агро-икономически форум.

Министърът изброява много наши селскостопански стоки, към които Китай има интерес. „Изключително голямо внимание беше обърнато на биологично чистите продукти, с които страната ни е известна и в Китай“, казва той. „Много голям интерес предизвикаха и млечните продукти, българско месо така, че интерес има не само към месата, но и към виното… За съжаление, констатирах, че ни е необходима много голяма реклама, която, според мен отделните фирми не могат да си позволят и най-вероятно трябва да се намеси държавата.“ Розовото масло, киселото мляко – сухо и естествено, което да съдържа нашата млечна бактерия също са търсени, заедно с царевицата и люцерната, във вид на люцерново брашно и фуражи, които са с високо съдържание на белтък. Проф. Греков съобщава и за желанието на източните търговци да внасят наши консерви – лютеници, домати и чушки. Особен интерес за Китай е обменът на генетичен материал, твърди министърът.

Димитър Греков посочва, че салдото на България при обмена на земеделски стоки с Китай е отрицателно като обръща специално внимание на факта, че внасяме много мед от тази държава. Тя пък търси нашия пчелен продукт, тъй като той е с гаранция за качество. „Стокообменът с Китай бележи ръст. През 2010 година той е бил 30 млн. щатски долара, през 2011 година е 46 млн. щатски долара, през 2012 година е 45 млн. щатски долара, а само за първите 6 месеца за тази година е над 25 млн. щатски долара. Но за съжаление, вносът от Китай значително надхвърля българския износ и затова е необходимо активизиране на търговията с експортно ориентирани български земеделски и хранителни стоки, с цел разширяване и тяхното промотиране и предлагане на китайския пазар“, констатира и препоръчва министър Греков.

Leave a Comment