Бунтът за „Коматевско шосе“ нахлу при областния Каймаканов

Ако общината организира по правилния ред обществено обсъждане и ОбС прегласува решението си, няма да има дело и ремонтът на пътя ще започне в срок, обеща управителят на областта
протестиращи от Коматево пред областната управа

протестиращи от Коматево пред областната управа

Входът за областната управа бе обсаден тази сутрин в 8 часа от протестиращи жители на квартал Коматево. Около 30 човека с плакати, на които пишеше „Каймаканов, спри да погубваш Пловдив“, „Искаме си пътя“, „Каймаканов – вън“, поискаха среща с областния управител Венцислав Каймаканов, за да му потърсят сметка защо пречи и отлага очаквания от десетилетия основен ремонт на „Коматевско шосе“. В четвъртък областният управител заведе дело в Административния съд против решението на Общинския съвет за изтеглянето на заем от почти 30 милиона лева от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за обновяването и строителството на 4 основни пътища в града, между които и „Коматевско шосе“.

Спешно повиканите над 10 полицая оспориха законността на протеста, но не успяха да накарат хората да си тръгнат. Към 9.30 часа пристигна и Венцислав Каймаканов, който покани протестиращите коматевци в заседателната зала.

„За вашия път има пари, но те се харчат за асфалтирането на малки улички пред едни малки хотели“, каза областният

Венцислав Каймаканов

Венцислав Каймаканов

управител. Той посочи, че данъкът на МПС-та в София е два пъти по-нисък от този в Пловдив и хората са много недоволни от това. Венцислав Каймаканов напомни за 50-милионния заем, изтеглен от времето на Иван Чомаков, който сега ще започне да се изплаща. Посочи и проекта за подземния паркинг под пеещите фонтани в градската градина, за който също ще се взима 3 милиона лева кредит по програмата Флаг. После областният управител добави, че „Коматевско шосе“ е можело да бъде обновено през мандата на Славчо Атанасов, но тогава като „губернатор“ на областта кметът Иван Тотев е спрял решението на ОбС да тегли кредит. А бившият финансов министър допълнително се е противопоставил, като е разговарял с ЕБВР да не отпуска заема. От думите на Каймаканов се разбра, че „Коматевско шосе“ от години е в капана на политически противопоставяния, в които едната институция – областната управа, пречи на другата – общинското управление на Пловдив, за да започне и да завърши най-после реконструкцията на пътя.

По същество, областният управител обясни, че спира изпълнението на инвестиционните пътни планове на общината главно заради неспазената процедура за провеждане на обществено обсъждане. „Не е спазен минимално изискуемият 7-дневен срок от датата на публикацията до провеждането на общественото обсъждане“, поясни Каймаканов.

Хората от квартала реагираха остро на думите на областния управител. „Не можем да разберем кой говори истината! Вие казвате едно, кметът – друго. Искаме дебат между двамата, за да сме наясно кой ни лъже“, заяви един мъж, с който всички присъстващи се съгласиха. „Г-н Каймаканов, вашето правителство ще изтегли 1 милиард лева кредит, а вие обяснявате, че 30 милиона са много за Пловдив. Хайде да поговорим за това“, извика друг жител на Коматево. „Кога ще ни оправите водопроводната мрежа? Тръбите непрекъснато се пукат, защото са с малко сечение. Водата не стига до горните етажи“, обади се друг човек.

Венцислав Каймаканов обяви, че е готов на дебат с Иван Тотев когато и където кметът каже. Дори обеща сам да инициира кръгла маса.  Той обясни, че ако общината спази условията за провеждане на обществено обсъждане на пътните проекти и Общинският съвет отново прегласува решението си, то дело няма да има, тъй като мотивите са срещу предишно решение на съветниците. „Така, в рамките на месец и нещо, проблемът ще е изчистен и ремонтът на „Коматевско шосе“ ще може да започне“, успокои присъстващите областният управител.

Въпреки обещанията на Каймаканов, в квартал Коматево започна да се събира подписка срещу поредното отлагане на ремонта на шосето. А някои от протестиращите заговориха и за блокиране на пътя, по който на ден се движат десетки хиляди автомобили.

 

 

 

 

Leave a Comment