Цената на Кабернето и Мерлото е 60 стотинки от лозето, 70 – от тържището

Винзаводи не купуват гроздето, но за сметка на това е пълно с мераклии да си направят домашно вино
жена продава Мерло

Жена от Узунджово продава Мерло на шосето към Първенец

Цената на виненото грозде в Родопската яка е между 0.50 и 1 лев според проучванията на АгроПловдив. Най-евтино може да се намери розово-червеният Памид, който върви директно от производител по 0.50 лева.  Най-скъп е белият сорт Мускат отонел, тъй като в района има малки количества от него. Това грозде се продава за 0.80-1 лев. Шардонето също държи висока цена от 0.60-0.80 лева за килограм.

Масовото търсене обаче е за сортовете Каберне Совиньон и Мерло. Те са заковали 60 стотинки за килограм. Ако обаче реколтата от двата сорта е с по-лошо качество – с недостатъчно захари или с частични поражения от шарен гроздов молец и сиво гниене, цената пада на 0.50 лева. Лозарите обаче обясняват, че некачествената реколта е рядкост, тъй като годината е „гроздарска“, тоест с изключително подходящ климат за лозята. Пак на 60 стотинки се продава и сорта Евмолпия, по-познат като Тракийски мавруд.

По шосето към Първенец могат да се видят няколко продавачи на Мерло, пристигнали от Хасковския край. Те продават гроздето за 0.70 лева за килограм, без амбалажа – пластмасови щайги.

„И тази година разчитаме на дребните купувачи, които искат да си направят домашно вино“, обобщи Георги Билев от Брестовица. При лозята на селото не идват шарапани от винарски изби, а множество автомобили. „Хората купуват по 100-200 кила, плащат и си тръгват“, обясни лозарят.

Пред много къщи в Брестовица стоят щайги с грозде като мостра, които упътват купувачите, че като позвънят, могат да си набавят материала за вино. „Гроздоберът на Кабернето и Мерлото едва сега започва, гроздето е много, ще стигне за всички“, успокояват продавачите.

Собствениците на десертно грозде все така продължават да разчитат на десетината румънски буса, които ежедневно товарят щайги с черния сорт Палиери. Той вече се продава по-евтино – на 0.80 лева за килограм. Единствената забележка на лозарите към румънските търговци е, че плащат в евро. „Първо, губим от обмяната и второ, има и притеснения дали сред банкнотите няма и фалшиви“, обясняват хората от Брестовица.

 

Leave a Comment