Над 1/2 от домакинствата още не са подсигурили огън за зимата

Дървата за огрев, закупени от горски склад – до 36 лв. за кубик, нарязаните – до 75

дърва за огревНад 1/2 от домакинства, които традиционно се отопляват с дърва през зимата, още не са ги закупили, сочат данни на Министерството на земеделието и храните. Малко повече от 80 000 домакинства вече са подредили материала за огрев в складовете си, като само за последните две седмици те са над 12 000. Продадената дървесина за този отоплителен сезон  е около 600 000 куб. метра, което представлява близо 50% от общия обем. Министерството планира да се реализират общо 1 220 000 пространствени кубични метра.

Дърва на корен са добили около 20 000 домакинства, като количеството представлява приблизително 136 000 куб.м. То е 22-23% от общите продажби. Всяко домакинство има право да добие до 10 куб.м. дърва за огрев. Нужно е лицето да притежава и съответната квалификация и техника.

Цените на дървата, предлагани от горски склад, са между 29 и 36 лв. за широколистните и средно 21 лв. за иглолистните. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица е 12-17 лв. за кубичен метър за широколистните и за иглолистните съответно от 5 до 11 лв.

Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите.

Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства, дърва за огрев се предлагат и от фирми, закупили дървесина след провеждане на търгове от стопанствата.

 

Leave a Comment