Големият български бизнес – между белезниците и наградите – I част

Инвеститорът на 2012 г. Литекс моторс“ на практика е британска фирма – офшорка

Гриша Ганчев

Преди 8 месеца Гриша Ганчев не се смееше

„Литекс моторс“ получи вчера големия приз „Инвеститор на 2012 г.“, лично президентът Плевнелиев държа слово при награждаването. Производителят на автомобилите „Грейт уол“ заслужи първото място с инвестиции в размер на 190 млн. лв. и създаване на 2000 работни места.

Числата са чисти, словото на президентът беше вдъхновяващо, както се полага. Но защо ли пък да не се сетим за новините около „Литекс“ миналия месец май? Нищо не ни спира. Какви са фактите, които ни дава Търговският регистър?

Големият победител в държавния конкурс „Инвеститор на годината“ „Литекс моторс“АД  е с двама съдружника. По-големият е „Литекс комерс“, по-малкият „Ауто инвестмънт“. И двамата собственици участват в дружеството за производство на автомобили с непарични вноски. Според официалните данни двете дружества са кредитирали „Литекс моторс“ още през 2008 г. „Литекс комерс“ има вземания в размер на 9 095 840 лева – главница плюс лихви. А „Ауто инвестмънт“ – 7 116 670 лева.

„Литекс комерс“ стана център в новините на 10 май 2012 г. заради полицейската акция „Захар“. Синът на Гриша Ганчев влезе в ареста заедно с още 4-а от ръководството на компанията поради съмнения за източване на ДДС в особено големи размери. Имаше претърсвания на складове и офиси, а полицията бързаше да си свърши работата, натискайки педала на „Грейт уол“. Това беше забележително! Данаил Ганчев остана зад решетките до 27 юли, когато Специализираният апелативен съд отмени задържането му, а заедно с това и паричната гаранция от 100 000 лева.

В деня на ареста обаче се изнесоха доста стряскащи данни. Официалното изявление на ГДБОП гласеше, че е разкрита престъпна група, ощетила държавата в особено големи размери. Групата търгувала със захар, а огромната част от продажбите не били фактурирани. Още от 2002-2003 година имало данни в доклад на НАП, че държавата губи ежегодно между 140 и 200 млн. лв. от укриване на ДДС при продажбите на захар. А „Литекс комерс“ притежава два захарни завода – в Бургас и в Девня. Веднага след акция „Захар“ последва подробно описание на схемата. В същия ден – 10 май, Гриша Ганчев обяви, че „кучето е заровено другаде“, а това куче, според него са били вносителите на захар от Гърция, Румъния и Унгария. Малко по-късно футболният президент бе обвинен и в закани за убийство, отправени към шефа на НАП Красимир Стефанов. Но … всичко се размина.

На 27 юли апелативните съдии решиха, че „има множество събрани доказателства, но те не установяват в достатъчна степен, че задържаните са извършили престъпленията, заради които са задържани“.  Така остана да виси неофициалното мнение на данъчни ревизори, че НАП е абсолютно наясно с фирмите, които извършват данъчни престъпления в страната. Но, … щателно разследване на дейността им може да започне единствено и само ако се вземе политическо решение за това. Според доклад на ГДБОП, 12% от регистрираните по ДДС фирми натрупали състоянието си именно от схеми с ДДС, сочеше справка, публикувана в една от медиите. Тоест, политическото ръководство на страната задейства държавния танк и застана с него точно срещу Гриша Ганчев. А, когато от крепостта „Литекс комерс“ развяха бяло знаме, танковете получиха заповед да се изтеглят.

Шест месеца след освобождаването на Данаил Ганчев, „Литекс комерс“ се оказа напълно реабилитиран и получи приза за Инвеститор. Лично от Росен Плевнелиев, което някак си не беше честно спрямо президента и създаде усещане, че е използван. Разбира се, не Гриша Ганчев пое статуетката и държа слово на церемонията, но нали все пак големият собственик на „Литекс моторс“ е именно „Литекс комерс“?

А собственикът на „Литекс комерс“ пък не е българска компания, а британска. 99.93% от „ЛК“ е на „Литекс инвестмънт лимитид“ – фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Неин представител у нас е Гриша Ганчев. Като физическо лице той притежава останалите 0.07% от дружеството. Така че, можем да заключим, че Инвеститорът на 2012 г. е чуждестранна компания, и по-точно – британска.

Другият собственик на „Литекс моторс“ – „Ауто инвестмънт“, е еднолично притежание на Николай Сотиров. Бизнесменът участва в съдружия или в управлението на фирми, свързани със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Сред многобройните си интереси, Василев и Ганчев имат и един, който ги обединява – футболът. Ганчев държи от години футболния клуб „Литекс“, а Цветанов от сравнително скоро – пловдивския „Ботев“.

В по-новата история на страната изобщо не е изключение големи награди – държавни и на частни организатори, да се връчват на фирми, чиито собственици, са … хора с минало. Богато и бурно минало. Сред тях е и Ветко Арабаджиев, който в края на миналата година взе приза „Мистър Туризъм“. Но, за него утре.

Свързани материали:  „Големият български бизнес – между белезниците и наградите – II част“

1 Comment

  1. Vladimir каза:

    Благодаря за информативната статия!

Leave a Comment