Поканихме САЩ да помага за цялостен план за напояването

Ще ни бъдете полезни със софтуер, ноу-хау и идеи за пълна експертиза и трасиране, обърна се към американските дипломати Димитър Греков

Греков с американски дипломатиЗемеделският министър Димитър Греков покани САЩ да сътрудничи в разработването на цялостен план за развитие на напояването в България. Поканата бе отправена на среща със заместник-посланика на САЩ у нас Брайън Далтън и земеделско аташе за България Майкъл Хени., която се проведе днес.

„Необходима ни е пълна експертиза за състоянието на напоителните системи, възможностите за трасиране и прогнозиране, а също така и за направата на план за цялата страна, което е голямо предизвикателство”, поясни министърът. Той уточни, че не става дума за самото осъществяване, което е непосилно за едно правителство, а за направата на картина за напоителните системи в България.

„Това би могло да се случи в рамките на 1-2 години”, каза още министърът.

Американските гости обясниха, че по програмите за обмен на опит българските земеделски производители проявяват голям интерес именно към това как е развито поливното земеделие в Съединените щати, както и към управлението на риска от различните климатични промени. „Точно заради това САЩ могат да ни бъдат полезни със софтуер, с ноу-хау и с идеи, защото те имат необходимия опит. Това е хубав опит, който може да покажем на света”, каза в заключение проф. Греков.

 

 

Leave a Comment