Пчеларите взимат 10 милиона лева в следващите три години

Финансиране за ново оборудване и семейства ще получат стопанства с 20 до 150 кошера

базар на мед в Пловдив10 милиона лева е сумата, предвидена за пчелари, през 2014-2016 година. Това се вижда от проекта на Наредбата за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство за посочения тригодишен период. 7 милиона лева е европейската субсидия, 3 милиона е националното доплащане.

Средствата ще се разпределят по пет схеми.

Едната ще предлага финансова помощ за закупуване на кошери и пчелни семейства. Проектният норматив предвижда от нея да се възползват пчелари, които притежават не по-малко от 20 и не повече от 150 кошера. С финансовата помощ те ще подменят старите сандъци с нови и ще могат да разширяват пчелните си стопанства. Пари ще се отпускат и за закупуването на пчели майки и пчелни семейства. От тази мярка ще се възползват, както и досега, малобройните производители на пчели майки от породата Българска медоносна пчела. Браншът от години протестира срещу монополните цени на развъдната асоциация. Пчеларите нямат право да продават майки и семейства, а новите рояци, които създават могат да им послужат само за разширяване на собственото стопанство, но не и за предлагане на пазара.

Схемата за борба срещу вароатозата ще бъде продължена и през следващите три години. Чрез нея на пчеларите се осигуряват средства за закупуването на препарати за третиране на пчелините срещу това заболяване. Кандидатите по тази мярка трябва да имат регистрация като селскостопански производители, а пчелините им да бъдат под ветеринарен контрол.

Друга схема за финансиране е свързана с различните възможности за рекламиране на меда като ценен хранителен продукт.  По нея могат да кандидатстват браншовите сдружения. Те ще получат средства за организиране на изложения, семинари, конференции, както и за реклами в медиите и изготвяне на рекламни материали.

Програмата осигурява средства и за лабораторни изследвания на пчелни продукти. За целта производителите на мед ще трябва да работят само с акредитирани лаборатории. Ще се прилага и схема на финансиране за научни изследвания, насочена към университети, научни институти или научни пчеларски сдружения. Ще се подпомагат приложни изследвания за установяване на причините за смъртност при пчелите, както и изследвания за наличие на тежки метали и пестициди в проби от пчелен прашец. По програмата ще може да се кандидатства и за изследвания, свързани с мановия мед в района на Родопите.

В предстоящата тригодишна програма по пчеларство европейското подпомагане е намалено с около 3 милиона лева. То бе гласувано това лято, като орязването на средства е и за други държави от ЕС. Основният проблем пред България да защити по-голяма сума бе, че голяма част от пчеларите не са регистрирани, заради което и официалните данни за пчелните семейства в страната са занижени.

Най-много пари за пчеларство в ЕС ще получи Испания – 16 млн. евро за трите години, заради най-високия дял отглеждани пчели сред всички държави. Най-малко финансиране пък е предвидено за Малта – едва 16 хил. евро до 2016 г.

 

Leave a Comment