Едва 20% от зърнопроизводителите получават ДДС до 30 дни

От 1 януари вносителите на плодове, зеленчуци и месо ще се движат с GPS от границата до мястото на разтоварване

склад за зърноОт 1 ноември ще влязат в сила промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които касаят зърнопроизводителите. Вчера земеделската комисия в Парламента обсъди и гласува измененията заедно със зам.-финансовия министър Людмила Петкова. Според промените данък добавена стойност ще бъде внасян от купувачите при сделки с пшеница, ръж, лимец, ечемик, семена от кориандър, кимион, както и при продажба на битови отпадъци от черни и цветни метали. С обратното начисляване на ДДС се очаква държавата да събере допълнителни 250 милиона лева, пише в „Сега“.

В комисията бе обсъдена възможността и за по-бързо възстановяване на данъка – за 15 дни, за зърнопроизводителите, които вече са платили ДДС преди влизане в сила на новите правила и сега ще трябва да си получат ДДС-то от хазната. Този въпрос бе оставен за решаване при второто четене на промените в ДОПК. Засега е предвидено срокът да е 30 дни за стопаните, чиято основна дейност (над 50% от приходите) е зърнопроизводството.

Пълно възстановяване в този срок обаче ще има само за 20% от фермерите, според Людмила Петкова. В останалите 80% от случаите данъкът се връща след ревизия. За да не плаща държавата лихви при забавяне, ще се въведе специален режим на връщане на налога. Когато се налага преразглеждане на документите за заявено връщане на ДДС, се задържат само част от дължимите пари за времето, през което тече инспекцията, обясни Петкова. Размерът на удържаната сума се определя така, че да е приблизително равен на частта от поисканото ДДС, която е рискова.

Аграрната комисия обсъди и възможността от 1 януари да се пломбират с GPS за проследяване от границата до мястото на разтоварване камионите на вносителите на плодове, зеленчуци, месо, захар и други стоки, които често са обект на нелегален внос. „Почти сме готови с промените в закона и се надяваме те да влязат в сила до края на годината“, съобщи зам.-земеделският министър Явор Гечев.

 

Leave a Comment