След протестите: Младите фермери получават 20 милиона лева

Ще засилим контрола при отпускане на тези средства, предупреди министър Греков

министър Димитър ГрековМладите фермери ще получат 20 милиона лева по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери“от Програмата за развитие на селските райони. Съобщението бе направено от зам.-министър Явор Гечев. Той уточни, че 10 милиона лева от средствата ще са от МЗХ.  За проектите, които ще се финансират с тези 20 милиона лева, зам.-министър Гечев обясни: „От Министерство на финансите казаха, че сумите са индикативни, всеки лев, който се договори, излиза от МЗХ и от ДФЗ. Ограничили сме всички възможни разходи и пера, за да осигурим тези 10 милиона лева. Това означава, че ще могат да се финансират някъде около 400 проекта”.

Тази седмица група млади фермери огранизира протест срещу отказа на министерството да отвори мярката тази година. Тя бе в предварителния план на Фонд „Земеделие“ и заявления по нея трябваше да се приемат от началото на септември. Мярката обаче така и не стартира, а зам.-министър Явор Гечев обясни затапването ѝ с несвършена работа от страна на предишното управление на аграрното министерство. Зам.-министърът добави, че министерството би могло да осигури 20 милиона лева тази година, които обаче ще стигнат едва за 800 кандидати при очаквани около 3000.

Министър Димитър Греков също се произнесе по темата: „Голяма част от неправилно изразходените средства идват именно от тази мярка. Ще се засили контролът на отпускане на тези средства. Ние сме затиснати до стената, защото по тази програма бяха останали 3,5 милиона лева за финансиране, но отделихме средства и от други програми, които ще бъдат ощетени, за да може да стартира тази програма. Нека не се говори за това, че някой е бил излъган”.

Още по темата: Питанката на министерството: Пари за малко млади фермери сега или за много през 2014?

Leave a Comment