Поканихме Виетнам да изкупува наливно вино и да го продава под една марка

министър Греков и посланик Ле Дък ЛиуМинистър Димитър Греков предложи на посланика на социалистическа република Виетнам Ле Дък Лиу родината му да изкупува  наливно вино с определени параметри, което да се бутилира в азиатската страна под една марка. По този начин би се гарантирало постоянното присъствие на качествено българско вино. Министърът мотивира предложението със затруднението на нашите винопроизводители да поддържат достатъчни количества за международните пазари.

Сред сферите за успешно сътрудничество с Виетнам, освен вносът на вино, са бубарството, кисело мляко и обмяната на студенти, според българският министър.

Проф. Греков обеща България да съдейства с необходимите документи за патентоване на българското кисело мляко за производството във Виетнам. „Защото интересът в азиатските страни към този продукт е огромен, а и защото българската бактерия лактобацилус булгарикус е изключително полезна за здравето на хората”, каза министърът.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между България и Виетнам в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

 

Leave a Comment