Големият български бизнес – между белезниците и наградите – II част

Ветко Арабаджиев взе приза „Мистър Туризъм 2012“, а фирмите му са в САЩ, Сейшелите, Ирландия, Англия

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Фамилията има фирми на много места по света

На 28 ноември 2012 г. зам.-министърът на икономиката Иво Маринов връчи на Ветко Арабаджиев наградата за най-голям принос в развитието на туризма в България. Призовете „Мистър и мисис Икономика“ са по идея на сп. „Икономика“, което е издание на медиата „Стандарт“.

Мистър Икономика със сигурност е имал и нежки моменти в живота си.

Курорта "Елените"
Заради „Елените“ Арабаджиев видя пловдивския арест отвътре

През 2001 г. Ветко Арабаджиев е преживят три тежки дни в пловдивския арест. Повод за задържането му е, че закупил от Есенния панаир Мерцедес 206 – последен модел на марката тогава, за 200 000 германски марки. „Откъде са парите?“, го питали полицаите. Това е бил поводът за ареста, но не и причината. Истинската причина е била много по-съществена от въпросния мерцедес и е свързана с приватизацията на морския курорт „Елените“. Апетит към него е имал тогава депутатът Йордан Цонев, чиято партия – СДС, е била на власт. Наистина е забележително, че Арабаджиев е успял да сбори Цонев. Направил го е чрез съда, като е оспорил сделката с „Елените“ на синия депутат. А това отново доказва правилото, че парите правят чудеса – в съдилищата, в етажите на властта, от първия до последния. А Ветко Арабаджиев знае колко, на кого и как да даде пари.

Няма съмнение, че Арабаджиев е най-крупният хотелиер в страната. Той притежава 14 хотела с над 10 000 легла. Но притежава ли ги? Това е въпрос, на който нито една държавна институция не може да отговори. Когато Арабаджиев говори за бизнеса си, той казва: „Ние, от „Виктория груп“…“ Обаче „Виктория груп“ не съществува. Няма е в Агенцията по вписвания, тя е само табела пред хотелите на „Мистър Туризъм“. Има обаче „Виктория груп корпорейшън“ със седалище в хотел „Марица“. Там пък Ветко Арабаджиев го няма.

Започнете ли да го издирвате в Търговския регистър по име – Вълчо Кузмов Арабаджиев, ще откриете само бегли следи от него. Той е в една агрофирма – „Любимец Агро“, заедно с Николай Банев и дъщерята на бившия зам.-земеделски министър Димитър Пейчев. Фигурира и в още една – „Виктория еър ВМ“, заедно със съпругата си Маринела. И … повече дружества с негово участие няма. Няма го Ветко Арабаджиев, няма го Мистър Туризъм на България. Няма го в България, защото е навсякъде по света. Избягал е от родните институции. И не просто е избягал, но си е прикрил следите като „Агент 007“.

Регистрирайки фирма на Сейшелите, например, той не го е направил по простия начин, а чрез още две фирми, които са съдружници в нея. Те също са с небългарска регистрация. Върви, че го търси!

„Виктория груп корпорейшън“АД  е нещо като централния офис на голяма част от фирмите на Ветко Арабаджиев. Това дружество е приютило „Виктория груп“ (тя не фигурира в Търговския регистър), която е внесла непарична имуществена вноска в корпорацията в размер на 55.7 млн. лв. И още „Лавана“, регистрирана във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. „Лавана“ се управлява от г-ца Ани Йъп, която е представител на единия съдружник – „Интеркон лимитид“ и от г-ца Андрула Панай – шеф на „Унико лимитид“ – вторият съдружник. Двете дами обаче са от Кипър, а не от САЩ, което не им пречи да управляват дружествата.

Във „Виктория груп корпорейшън“ (ВГК) участва с апорт и фирма „Виктория груп сървисиз лимитид“, която е регистрирана в Република Сейшели през май 2005 г. Нейн собственик е „Съншайн холидей лимитид“.

Друг акционер във ВГК е „Захарен комбинат Пловдив“. Заводът участва с няколко имота в корпорацията. Два от тях са в Пловдив – на бул.“Цар Освободител“145 и на ул. „Цар Симеон“. Други 6 са край морето. Собственици на Захарния комбинат пък са „Комарто лимитид“ – ирландска фирма със седалище в Дъблин. И „Б.М.М. рейдинг енд инвестмънт естаблишмент“, която пък е с адрес Вадуц, Лихтенщайн.

„Елените инвест“ – фирмата, с която Ветко Арабаджиев купи едноименния курорт след „Слънчев бряг“, е в несъстоятелност още от 2009 г. Причината е, че дружеството има задължения към друга фирма – „Фастуей ентерпрайзис лимитид“. Предполага се, че това е компания на Арабаджиев, а тя е регистрирана в Англия.

Дори и във въздухоплавателното дружество на Арабаджиев и съпругата му – „Виктория еър ВМ“, фирмата акционер е чужда – „Мандел“. Нейното седалище отново е в окръг Колумбия, и госпожиците Йъп и Панай имат грижата да я управляват на място. На място, защото делата на чуждестранните дружества на Арабаджиев се движат у нас от пълномощниците Васил Главчев, Имрен Идиризова, Кристина Радулова и други.

Няма закони, които да ограничават българският бизнес да регистрира компании в офшорки. Най-големите наши дружества масово правят точно това! Защо обаче, след като българският корпоративен данък е сред най-ниските в света – 10 процента? Отговорите сигурно са няколко, но ще дадем един примерен. Чрез външните фирми, нашите бизнесмени оперират с парите си волно. Изнасят печалби – и законни, и незаконни, връщат ги у нас, под формата на заеми, когато правят инвестиции. Така винаги могат да докажат произход на средствата си. В същото време, НАП не може да се разгърне с ревизии. „Виктория груп корпорейшън“ например, която според финансовия отчет за 2011 г. притежава активи в размер на 81 801 000 лева, е отчела текуща печалба за същата година в размер на 8000 лева. „Цели“ 8000!

 

Leave a Comment