Гласувано в комисия: 25% от ПРСР могат да се прехвърлят към директните плащания

Ще получим постепенно увеличение на субсидиите за декар равно на 1/3 от разликата между сегашната помощ и 90% от средната стойност за ЕС

Европейски парламентКомисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) гласува резултатите от преговорите между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по Общата селскостопанска политика за периода 2014 – 2020 г., информира българският евродепутат Мария Габриел от групата на ГЕРБ/ЕНП, която е член на Комисията по земеделие в Европарламента.

Трите институции се договориха за по-голяма гъвкавост между стълбовете на ОСП. По този начин страните членки ще имат възможност да прехвърлят 15% от директните плащания към програмите за развитие на селските райони (ПРСР), както и 15% от средствата за развитие на селските райони към директните плащания. Мария Габриел подчерта важния момент, че страни като България, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство ще могат да прехвърлят до 25% от средствата за развитие  на селските райони към директните плащания.

Що се отнася до процентите на съфинансиране за развитието на селските райони, по време на преговорите беше прието искането на Парламента да се увеличат средствата за по-слабо развитите региони, в т.ч. и в България, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море до 85%.

Във връзка с налагането на таван на директните плащания беше договорено той да бъде минимум 5% за суми над 150 000 евро с възможност за дерогация.

За да има по-голяма справедливост по отношение на външната конвергенция, националните пакети за преки плащания за всяка държава членка ще бъдат постепенно адаптирани, така че пакетът на държавите, където средният размер на плащанията в момента е под 90% от средната стойност за ЕС, постепенно ще бъде увеличен с 1/3 от разликата между настоящата стойност и 90% от средната стойност за ЕС, информира евродепутатът Мария Габриел. Това се отнася и за България.

 

Leave a Comment