Субсидиите за фермери – наведнъж до 31 януари

С 60 милиона лева ще бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради обратното начисляване на ДДС

Орешарски и зърнопроизводители„Всички европейски субсидии и национални доплащания за единица площ ще бъдат изплатени на земеделските производители до 31 януари 2014 година.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков след среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в която участва и премиерът Пламен Орешарски и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, съобщи БГНЕС.

„Европейските субсидии, които трябва да бъдат изплатени през следващата година са общо 1,118 милиарда лева. Отделно от това, държавата планира да изплати и национални доплащания от по 2 лева на декар. Това обаче ще зависи от възможностите на националния бюджет в началото на следващата година, тъй като за изплащането на тези пари ще са нужни около 60 милиона лева. Днешният ден е много важен за земеделските производители, защото слагаме началото на правила за изплащане на земеделските субсидии, най-важното, което се споразумяхме днес, е плащането на европейските средства да започне много по-рано“, подчерта министър Греков.

От 2014 година ще има намален акциз на горивата, използвани за земеделски нужди, това ще струва на бюджет през 2014 година около 84 милиона, съобщи още министър Греков. До края на годината трябва да бъде изготвен или поне обсъден Закон за браншовите организации, добави той.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите обясниха, че те самите са настоявали субсидиите от ЕС да бъдат изплатени наведнъж, а не както предлагаше правителството, една част да се изплатят в края на тази година и една част през следващата. Предпочетохме да бъде изплатена цялата сума в началото на 2014 година. Надяваме се да се изпълни това, за да може българските земеделски да могат да работят спокойно в предвидими условия, подчерта председателят на асоциацията Ангел Вукодинов.

Още от Националната асоциация на зърнопроизводителите

„Относно обратното начисляване на ДДС в търговията със зърнени и технически култури, прилагането на механизма ще стартира от 1 януари 2014 г. Компенсациите за земеделските производители вследствие въвеждането на този вид облагане, ще се изразяват в 60 млн. лв. и ще бъдат платени заедно с европейските директни плащания през 2014 г. и 2015 г.,допълва информацията съобщението на НАЗ, публикувано на интернет страницата на асоциацията.

НАЗ също се договори ускореното възстановяване на ДДС да се извършва в 30-дневен срок след подаване на съответните данъчни декларации от производителите с над 50 на сто основна дейност „производство на зърнени и технически култури”. Предвижда се и въвеждане на специален механизъм за стриктно спазване на сроковете за възстановяване на ДДС.

Следващата година ще се прилага и схема за намалена ставка на акциза за земеделско гориво, за която са предвидени 84 млн. лв., като тя ще обхване всички земеделски производители, включително и животновъди. Определен е срок до края на месец юни 2014 г., до който трябва да бъде разработена нова схема за прилагане на този вид държавна помощ за програмния период 2014-2020 г.

На срещата бе поет и ангажимент от управляващите да бъдат предприети действия на европейско ниво за удължаване на мораториума за закупувуне на земеделска земя от чуждестранни физически лица до 2020 г.

На дневен ред остава изготвянето и приемането на Закон за браншовите организации, на чиято основа да бъде изградена национална браншова структура, която да позволи представителството на българските НПО в европейските браншови организации.“


 

Leave a Comment