Агрометеорологът: Слана около 5-и октомври и недостатъчни месечни валежи

Добре е производителите да дискуват преди и да валират веднага след сеитбата

Надежда Шопова, агрометеорологОколо 5 октомври е възможно да падне първата есенна слана в региона, към средата на месеца е възможно отново да има, съобщи за АгроПловдив  Надежда Шоповаагрометеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология – клон Пловдив към БАН.

Времето през октомври ще е обичайно за сезона. Предвид преходния характер на есента можем да очакваме температури, които да наподобяват както летните, така и зимните. Затопляне са очаква в последните дни на октомври.

Съществен проблем за зърнопроизводителите ще е липсата на валежи със стопанско значение. През месеца ще има превалявания, но те ще са слаби и недостатъчни, за да може да се извърши качествена предсеитбена обработка. В момента, а и до края на месеца, данните са, че почвата ще остане суха с ППВ между 40 и 60%.

Преди сеитбата производителите трябва да извършат дискувания като предсеитбена обработка веднага след падането на дъжд, макар и слаб. Ако краткосрочните прогнози показват, че ще има последващи скорошни превалявания, сеитбата трябва да се извърши преди тях.

Заради сухата почва, семената трябва да се валират веднага след засяването.

Около средата на октомври е крайният срок за засяване на рапицата. Тогава започна и активната сеитба на пшеница в региона. Не бива да се закъснява с нея, тъй като посевът трябва да има време да поникне, листообразува и да брати, така че да влезе закален в зимата. Добре ще е ако рапицата направи розетка преди да започне зимата, посочи Надежда Шопова.

 

Leave a Comment