Кой не скача и не пее, той за плажа не милее!

Шествие и митинг срещу застрояването на черноморското крайбрежие

Повече от 2 000 души се събраха в тази вечер на шествието, което прерастна в митинг пред парламента в защита на българската природа и срещу поголовното застрояване на плажовете. Това е втора демонстрация за седмицата, предишната беше в понеделник. Тогава причината бе новият скандал със застрояването на Иракли.

Протестиращите настояват да се приеме предложението на природозащитниците за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“ . В него трябва да се включат Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, дуранкулашкото езеро Света Ана, Шабленските езера, „Корал“, Аркутино, „Дюни“ и Маслен нос – брегът и плажовете между „Перла“ и резервата „Ропотамо“. Тези територии не бива никога да се застрояват, категорични са защитниците на природата.

На протеста в четвъртък се събраха малко повече хора, отколкото в понеделник. Полицейското присъствие отново е солидно – поне десет патрулки и десетки полицаи конвоираха шествието, докато протестиращите се придвижваха до Народното събрание. Там множеството отново скандира „Мафия! Мафия! и „Свобода и граждански права“.

След повторените от миналия протест подскоци с викове“ Кой не скача и не пее, той за плажа не милее!“, предимно младите хора пуснаха в небето китайски огнен фенер и го изпратиха с възгласи „Да спасим Иракли!“. Скоро след излитането си обаче фенерът се приземи върху покрива на парламента.

Leave a Comment