Ирина Бокова отново начело на ЮНЕСКО

Ирина Бокова отново начело на ЮНЕСКОС внушително мнозинство Ирина Бокова бe преизбрана още на първи тур за генерален директор на ЮНЕСКО. „Тя спечели с 39 гласа при достатъчни 30, съобщи говорителката на организацията на ООН Лусия Иглесиас Кунц. Следващите двама кандидати получиха съответно по 13 и 6 гласа.

ЮНЕСКО е създадена на 16 ноември 1945, за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Ирина Бокова е бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи на Република България, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Българката бе избрана начело на ЮНЕСКО преди 4 години. Тя е и първата жена и първият източноевропеец на този висок пост. Изборът на Бокова ще бъде окончателно утвърден през ноември на по-широк форум.

ЮНЕСКО стана сцена на голяма битка за подновяване на управлението на фона на финансовите ограничения заради замразената от три години вноска на САЩ. Ирина Бокова бе фаворит преди гласуването, но избирането й изглеждаше трудно поради наличието на още двама претенденти. Те бяха Рашад Фарах, посланик на Джибути във Франция и ливанския университетски преподавател Жозеф Майла, информира БГНЕС.

Leave a Comment