Арестуваха шефове на „Напоителни системи“ заради унищожените за скрап тръби

За 72 часа са задържани Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски

Изпълнителният директор и двама от членовете на борда на директорите на “Напоителни системи” АД са

Стайко Ганчев

Стайко Ганчев

арестувани. За срок от 72 часа зад решетките са шефът на държавната фирма Стайко Ганчев и членовете на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.  Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала днес обвинения срещу тях заради съзнателно сключване на неизгодна сделка. Ганчев е обвинен като извършител, а Харизанов и Чеглайски като помагачи.

Георги Харизанов

Георги Харизанов

Досъдебното производство срещу тримата е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза. От разследването по делото до момента е установено, че тримата са ощетили дружеството с проведени търгове за продажбата на скрап.

На 2 ноември 2011 г., в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите, на което тримата взели решение за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

Още на 3 ноември 2011 г., изпълнителният директор Стайко Ганчев е сключил неизгодна сделка – договор за поръчка с

 Радослав Чеглайски

Радослав Чеглайски

борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието, което е се третира като особено тежък случай от обвинителите.

Борсовият посредник на свой ред сключил две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата – за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон. Цените на които са били извършени продажбите са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество.

Според обвинението от това са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“. Случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство.

Георги Харизанов, наричан още мъжката „калинка“ на ГЕРБ, за пореден път е клиент на прокуратурата. През февруари 2012 година, когато все още беше председател на Борда на директорите на дружеството, се наложи временното му отстраняване заради повдигнато му обвинение. Харизанов беше подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Освен това той има и влязла в сила присъда за изнудване от 2005 година. По настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов Харизанов бе отстранен от поста. По-късно стана ясно, че той няма завършено висше образование. Бившият аграрен министър Мирослав Найденов пък го защити с аргумента, че и Бил Гейтс преживява някак без диплома.

Още по темата: Помпена станция на яз. “Пясъчник” унищожена за скрап,

Катастрофа в “Напоителни системи”, 15 000 тона тръби продадени за скрап

 

 

Leave a Comment