Димитър Греков: МЗХ вкара в ареста шефовете на „Напоителни системи“

Няма натиск да назначавам хора на БСП и ДПС в министерството

министър ГрековАрестът на шефовете на „Напоителни системи“ е вследствие от доклада на Инспектората към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който е бил предаден на службите. Това заяви тази вечер по bTV аграрният министър Димитър Греков. Той обясни, че е бил разпоредил пълна проверка на дейността на държавното дружество, от която се разбрало за нанесените му щети при продажбата на напоителни тръби за скрап. Все още има непродадени такива по различните клонове в страната, каза Греков.

Дълговете на напоителната компания

В момента „Напоителни системи“ имат 22.5 милиона лева задължения, а сметките на фирмата са блокирани от кредитори. Сред тях са две електроразпределителни дружества, фирми за охрана на язовирите, както и предприятията, които са били ангажирани с изваждането на тръбите.

Стойността на услугата по изваждането на напоителните съоръжения е била 4.5 милиона лева, а от продажбата им за скрап на занижени цени на Софийската стокова борса, държавната фирма спечелила 2.5 милиона, разкри министърът.

Греков каза, че утре ще има среща със служителите на „Напоителни системи“, които от два месеца не са взимали заплати. Проблемът с ненавременното изплащане на възнагражденията е стар. Преди време той бил решен временно с овърдрафт кредит за 10 милиона. „Парите обаче вече са изхарчени“, поясни министърът. Причина за дълбокото потъване на държавното дружество са и прехвърлените му задължения по охрана на язовирите с национално значение и за отводнителните дейности – отговорности, за които държавата не е платила и лев.

Мораториум за земята – до 2020 г.   

„Ще се опитаме да удължим мораториума за продажба на земеделска земя до 2020 година“, заяви Димитър Греков. Той посочи, че това е желанието на производителите. „Трябва да им дадем шанс да окрупнят стопанствата“. Според аграрния министър има и други причини – нашите ниви са значително по-евтини от европейските, а в същото време българските доходи са чувствително по-ниски от средните в ЕС.

За да се удържи мораториумът е необходимо всичките държави членки да се съгласят с това. „Процедурата е сложна, но ще минем през нея“, обеща Греков.

Кадруване при мен няма

Няма кадруване в земеделското министерство, никой не ме кара да назначавам хора на БСП и ДПС във ведомството. спокойно каза министърът. „Нямам натиск.“ А водещият реагира: „Браво! Вие сте герой!“. Шефът на МЗХ обясни, че министерството търси професионалисти независимо от партийната им принадлежност. „Хората в областните земеделски служби са добри специалисти. И да търсим причина да ги отстраним, няма да намерим“, каза министърът.

Греков обясни, че е заварил в министерството много малко „калинки“. Те напуснали сами. В последно време той е разписал на 10 служителя разрешение да продължат да се обучават, да завършат магистратура по специалностите, в които работят.

Субсидиите  

„Парите на земеделците никога не стигат, не за друго, а защото технологиите много бързо се менят“, обясни Димитър Греков. Той уточни, че първоначалната идея на министерството е била плащанията на декар да се извършат в частичен размер през декември. После обаче се появила опасност, че може да стане объркване при обработката на данните. Затова и дошло решението европейските субсидии да се изплатят малко по-късно – до края на януари. Не се наложи министърът да обяснява защо решението за януарското изплащане е било оповестено едва след срещата на премиера с Националната асоциация на зърнопроизводителите.“Тези пари ще се нотифицират до 45 дни“, уточни министърът.

„Няма богата държава, която да не е развила модерно земеделие. Но и няма страна, която да е забогатяла благодарение на земеделието си“, вметна събеседникът. Той информира, че в развитите държави процентът на заетото със земеделие население е 4-6 на сто, докато у нас е около 15- 20 на сто, като в някои села стига и до 50%. „Не е въпросът в заетостта, а в доходността на този сектор“, допълни министърът.

Стандартите

Стандарти за качество на храните трябва да има, трябва да се подкрепя и развива направеното досега“, изказа мнението си и по друг въпрос министърът. Той поясни, че спазването на стандартите се наблюдава от Агенцията по храните, която открива много малки отклонения.

Китай в Карлово

Китай е огромен пазар. Хората там имат изключителен интерес към българските биопродукти, към вината, сиренето, овчето, кравето и свинското месо. Димитър Греков информира, че карловските тракторни заводи в скоро време ще започнат да сглобяват китайска техника. Китай има особен интерес и към българските тютюни, допълни Греков.

 

Leave a Comment