Фермери чукат на вратата: Искаме пари!

От октомври до февруари милиарди левове ще тръгнат към сметките на земеделските производители

земеделско министерствоПо коридорите на аграрното министерство ежедневно се движат различни групи фермери и служители, запътили се към министерския кабинет с идеята да преговарят за пари. Днес Димитър Греков ще приеме представители на „Напоителни системи“, които от два месеца чакат за заплати. Проблемът е, че министерството, дори и да намери начин да осигури пари, няма как те да минат през сметките на държавното дружество, защото на входа са застанали кредитори. Всеки постъпил лев в авоарите на фирмата, бива пренасочен за погасяване на дълговете, които са над 22 милиона лева.

За тази и за 2014 година тютюнопроизводителите ще искат министерството да им осигури общо 169 милиона лева, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от „Преса“. Утре браншът има среща с министъра, на която ще поиска да бъде подписано официално двустранно споразумение за сумата и сроковете на изплащане. От асоциацията ще настояват до 1 март производителите на тютюн да бъдат изплатени сумите за 2013 година, а до 1 декември догодина – тези за 2014 година. През 2013 г. те вече получиха 73 милиона лева помощи за миналата година, а до края на октомври трябва да им бъдат изплатени обещаните 11.5 милиона лева, които им бяха обещани през юли, когато палеха бали с тютюн край Дунав. Браншът не получава европейски средства за декар земя, а договорката с ЕК е до 2020 г. тютюнопроизводителите да бъдат подпомагани от националния бюджет.

По сметките на животновъдите трябва да се разпределят 49 милиона лева на 16 октомври т.г. , като парите са половината от обещаното. Другата половина ще бъде прехвърлена до 10 януари. Отделно от това след 1 декември този бранш ще получи 40 милиона лева европейски средства, обясни министърът.

Зърнопроизводителите успяха да договорят с министъра и премиера миналата седмица изплащане накуп на европейските субсидии за декар до края на януари. Освен това те постигнаха при преговорите и с 20% по-голяма сума за акциза за горива – 84 милиона, което бе прието. В началото на януари от бюджета ще бъдат заделени 30 милиона лева, тоест по лев на декар, допълнителна сума.

По повод рейда за пари в министерството, вчера Греков въздъхна по bTV и изпусна репликата: „Парите на фермерите никога не стигат“.

Leave a Comment