В „Напоителни системи“ готвят стачка, ако до понеделник не получат заплати

Аграрното министерство обеща да се разплати за 10 дни със служителите, а после да изтегли кредит, за да покрие и другите задължения
Протестът пред министерството

Протестът пред министерството

Ако до понеделник служителите на „Напоителни системи“ не получат заплати, синдикатите започват процедура за стачка. Това обявиха днес от КНСБ при протестите пред Министерството на земеделието и храните. В 11 часа министър Димитър Греков прие представители на дружеството, в което работят 1860 човека. По сметки на синдиката, необходимата сума за заплати е 1.6 милиона лева.

Министърът обеща до 10 дни да реши проблема с възнагражденията.„Напоителни системи” е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. Точно поради тази причина ние работим то да запази целостта си и да функционира нормално”, каза той по време на среща с протестиращите и с представители на синдикатите.

Всички участници в срещата се съгласиха, че проблемите в държавното предприятие са се изострили от октомври 2011 г., когато е променен Законът за водите. Промяната е спряла финансирането на фирмата от държавата за дейностите по отводняване и охрана на язовирите от национално значение. По данни на синдикатите държавата дължи на дружеството 16 милиона лева. След измененията в закона „Напоителни системи“ преживява от кредит на кредит и до момента натрупаните задължения са 22.5 милиона лева. Министър Греков припомни на срещата и за допълнителната щета, нанесена на предприятието от предишното ръководство, което издаде заповед за унищожаване на напоителните съоръжения и продажбата им за скрап.

Пред националното радио министърът съобщи, че спешно ще се търси сумата от 7.2 млн. лв., от които част са за заплати, около 2 млн. лв. са сметки за ток, а други 4 млн. лв. са задължения към Националната агенция за приходите. Той каза още, че ще се направи анализ на работата на дружеството, чиито бивши директори от вчера са с обвинения за неизгодните сделки с тръби и са в ареста. С поправка в закона ще бъде върната възможността „Напоителни системи“ да получава държавна помощ. Разглеждат се три варианта за оздравяване, като най-малко вероятният е чрез фалит, каза министърът пред БНР.

Министър Греков смята, че е необходимо да се работи за дълготрайното стабилизиране на дружеството. Първото най-важно действие е Парламентът възможно най-бързо да гласува промяна в Закона за водите, така че държавата да може отново да подпомага предприятието. След което се планува да се изтегли кредит от 22 млн. лв. от Българската банка за развитие, с които да се покрият задълженията на „Напоителни системи”. При осъществяването на тези спешни мерки, вече ще може да се регулира и въпросът за заплатите на служителите в предприятието.

1 Comment

  1. Mr John каза:

    Здравейте, аз съм г-н John Vonk, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират върху бизнеса в размер на 2%. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:

    (financialglobaltransformation@gmail.com).

    точно в този момент аз няма да поставите вината върху вас поради причината, че не сте имали възможност да станат свидетели или чуе показанията на моите клиенти. Аз съм човек на думите ми и аз не се хваля с това, което съм направил за организации, фирми и физически лица. Сега имате възможност на живота си, за да се възползват от програма променят живота. Това сме въведени, за да се помогне на хората по целия свят фонд своите проекти, изплати дълговете, съживи фирми Т.Н. и ние успешно го направили така далеч тези няколко години. С всичко, което съм казал сега, изборът е ваш в момента или да се възползват от програмата, или гледате възможност на живота ти да мине.

Leave a Comment