Бюрхан Абазов от Кьолн: Нашият пчелен мед е световен еталон

Над 80 наши  производители участват в най-големия панаир на хранителната индустрия

Ануга 2013Българските производители на мед, подправки и билки, които взеха участие в най-голямото в света изложение на хранително-вкусовата индустрия в Кьолн – „Ануга“, се радват на изключително внимание. Това става ясно от изявлението на зам.-министър Бюрхан Абазов, който е с нашите изложители на панаира в немския град. По време на бизнес форума „Българската хранително-вкусова промишленост – традиции, качество и възможности за партньорство”, зам.-министърът каза, че нашите пчелни продукти са известни по цял свят и са еталон за безкомпромисно качество. В новия програмен период 2014–2020 г. именно по-малките отрасли като билкарството и пчеларството ще са сред основните приоритети за страната ни.

Според зам.-министъра шансовете на България на европейския пазар са  в производството на качествени и здравословни хранителни продукти. Доказателството за това е участието на над 80 български производители в „Ануга“, посочи още Абазов, съобщават от пресцентъра на аграрното министерство.

МЗХ поставя сред приоритетите за България и преработвателния сектор. „Целта ни е освен да изнасяме суровини, да реализираме на външните пазари и преработена продукция, която е с много по-висока добавена стойност. Факт е, че в рамките на последните няколко години земеделието и хранителният сектор са отраслите на българската икономика, които имат съществен принос за подобряване на външнотърговския баланс”, заяви зам.-министър Абазов.

Той припомни, че за периода на членството ни в ЕС износът на земеделски продукти и салдото при търговията със селскостопански стоки отбелязват траен темп на нарастване. Сред основните фактори за тези успехи са именно търговските отношения с Германия. „В нейно лице държавата ни вижда доверен партньор, а България се е доказала като коректна и надеждна страна”, категоричен беше заместник-министърът.

 

 

 

 

Leave a Comment