74% от виненото грозде ври, маврудът няма пазар

виноЕдна четвърт от виненото грозде все още е на салкъми в Пловдивска област. От 66 015 декара, заети с лозови масиви, при 48 823 декара (74%) беритбата е приключила, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“. Средният добив е 655 кг/дка.

„В Брестник остана за прибиране само маврудът“, съобщи кметът Георги Козов. „Проблемът е, че този сорт не се търси, никой не го купува“, оплака се кметът.

Маврудът е най-късно зреещият винен сорт. „Въпреки старата слава на маврудовото вино, в Брестник вече почти никой не го прави, тъй като гроздето не успява да натрупа нужните захари преди да паднат първите слани.

Нито една винарска изба не е изкупувала грозде в Брестник този сезон. Основните купувачи били любителите винари, които спазарявали 150-200 кг грозде, товарели го в ремаркетата и заминавали. Цената на кабернето и мерлото тази година бе 0.55-0.70 лева за килограм.

По данни на областната земеделска дирекция десертното грозде в прибрано на 95 %. В региона има 11 628 декара, заети с десертни сортове. Реколтирани са 10 529 декара при среден добив 588 килограма.

Leave a Comment