Драстичен скок на износа при млечни и консерви заради промоционални програми

компот от праскови

Програмата „Освободи вкуса“ за консерви започна в края на 2011 г.

Девет промоционални програми на обща стойност 32 млн. евро са получили одобрението на Европейската комисия. Те включват бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, вина със защитени наименования, преработени зеленчуци и плодове и пресни череши. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров на информационен форум. Промоционалните програми са представени в 15 държави в Европа, Азия, Австралия, Северна и Юнжа Америка.

Тези програми увеличават шанса за експорт на продуктите, каза още зам.-министър Димитров. По данни на статистиката износът на кашкавал и сирене за Русия се е увеличил до 225 тона през 2011 година. За Германия ръстът е от 708 тона през 2009 г. на 1059 тона през 2011 г., като до октомври 2012-а количествата са 1233 тона. Експортът за Испания на бяло саламурено сирене пък от 46 тона през 2009 г. до 139 тона през 2011-а и до 150 тона до октомври 2012 г.

Програмата за преработени плодове и зеленчуци „Освободете вкуса”, е започнала едва в края на 2011 г. През 2012 г. при нея се наблюдава по-интензивна търговска дейност, каза зам.-министър Димитров. Експортът на компоти от праскови за Румъния от 675 тона за 2010 г. нараства до 1363 тона до края на 2012 г. Подобен е ръстът и за Полша, а лютеницата за Германия е увеличена от 191 тона през 2011 г. до 292 тона до октомври 2012 г.

 

Leave a Comment