284 работливи роми станаха земеделци и животновъди

Фондация „Земята – източник на доходи“ им помогна да развият стопанства със зеленчуци, плодове и добитък
Иван Пенов илюстрира резултатите от усилията на фондация "Земята - източник на доходи"

Иван Пенов илюстрира резултатите от усилията на фондация „Земята – източник на доходи“

87 ромски семейства (284 души) от  Перущица и Раковски и селата Чалъкови, Брестовица, Чешнигирово, Куклен, Момино и Борец, вече не чакат помощи от държавата, а сами се издържат със земеделие. Някои от тях дори са работодатели. Децата им ходят на училище и общото усилие на фамилията да излезе от мизерията с труд, ентусиазъм и малка финансова помощ, се увенчава с успех. Семействата обработват 597 декара земеделска земя, като върху 300 има придобита собственост, а другите около 300 декара се ползват под наем. Това отчете снощи на заключително събрание в х-л „Тримонциум“ председателят на фондация „Земята – източник на доходи“ Иван Пенов. В залата присъстваха около стотина души – роми, представители на фондация „Америка за България“, която оказа финансова помощ в последните три години, приятели и организатори.

От 2010 г. досега „Земята – източник на доходи“ е осигурила около 700 000 лева финансиране на ромските семейства, за да закупят активи. Фондацията е обучила на земеделски практики кандидатите, а също така е помогнала на 3 семейства да разработят проекти по Програмата за развитие на селските райони. От програмата са усвоени 165 000 лева. Обхватът на дейността на фондацията, която е регистрирана преди 10 години, се е разширил в последните три години, отчете Иван Пенов. До 2010 г. тя е действала единствено на територията на Пловдивска област. Преди 3 години обаче част от финансовата помощ на „Америка за България“ е била пренасочена към сродни организации в страната в областите Пазарджик, Разград, Кюстендил и Видин. Координатори от тези области също присъстваха на събранието заедно с бенефициенти от своите райони. Те показаха и снимки на новите стопанства.

Асен Борисов от Ракитово закупи пасище и увеличи броя на овцете

Асен Борисов от Ракитово закупи пасище и увеличи броя на овцете

Янко Кривоногов, която е председател на фондация „Бъдеще“ в Ракитово  разказа за малките, но навреме раздадени суми. Първо на семейство, което отглежда расови коне за разплод, „каквито няма в цяла България“. После на работлив строител – Асен Борисов, гурбетчия в Израел. Асен си закупил 5 декара пасище, построил овчарник и умножил стадото от 10 на 80 броя овце.

Камен Макавеев – координаторът от Разград, обясни, че със средствата на „Америка за България“ е стартирал работа малък цех за производство на орехови ядки. Бил е подпомогнат и пчелар да закупи 20 кошера с пчелни семейства.

Донка Панайотова от Видин разказа колко бедна е областта и как хората от видинско едва свързват двата края. Фондацията е финансирала голямо ромско семейство да закупи 1.5 декара в Брегово и да започне да отглежда ягоди.

Сашо Ковачев от Кюстендил, изключително интелигентен ром с магистърска диплома по социална педагогика, описа

Сашо Ковачев разказа за финансираните проекти в Кюстендил

Сашо Ковачев разказа за финансираните проекти в Кюстендил

проектите в Кюстендил. Сред тях е и финансовата помощ за закупуването на 4 декара черешова градина.

„Развенчахме мита, че ром-животновъд няма и земеделец-ром е чудо невиждано“, казаха участниците в срещата. „Непрекъснато се говори за интегриране на ромите, но само с приказки интеграцията не става. Безработицата сред ромското население достига 70%. Дори и при нас емиграцията е в огромни размери, като от страната си тръгват най-работливите, за да могат да осигурят препитание на семействата си.“

Средствата, които „Земята – източник на доходи“ осигурява на ромските семейства, не са безвъзмездни, уточни Иван Пенов. Те се връщат с незначително оскъпяване, като сроковете са различни според размера на инвестицията. Най-дългият е 5 години. Най-значимата помощ, която фондацията е оказала, е в размер на 12 000 лева и е била за закупуване на трактор. Изключение е, когато финансирана ромска фамилия отказва да върне получените средства. В тези случаи фондацията се обръща към съда. До момента обаче има само две заведени дела. Останалите бенефициенти са коректни и в срок изплащат задълженията си, обобщи Иван Пенов.

 

 

Leave a Comment