Търсят място за изграждане на Международен център за болестите по дивеча

На срещата в Париж бе потърсено място за изграждане на международния център за опазване на дивеча

На срещата в Париж бе потърсено място за изграждане на международния център за опазване на дивеча

Година след като бе подписано споразумението за изграждане на Международен център за контрол на болестите по дивите животни в България, министър Димитър Греков се срещна с генералния директор на Световната организация по здравеопазване на животните д-р Бернар Вала и президента на Международния съвет по лова и опазването на дивеча г-н Бернар Лозе в Париж, Франция. На срещата бяха обсъдени възможните подходящи места на територията на страната ни за построяване на мащабния проект, съобщиха от МЗХ. Очаква се центърът да бъде втори по големина след този в Канада.

Основна цел на Международния център ще бъде опазване на държавите от всички видове епизоотии. В него ще се изготвят програми за профилактика, надзор и ерадикация на болестите по дивите животни, ще се прави анализ на риска от появата и разпространението на болести по дивеча, както и на нанесените от тях щети. В центъра ще се  разработват проекти за сътрудничество между ветеринарните служби и ловно-рибарските организации на национално, регионално и международно ниво.

На срещата, на която присъства проф. Никола Белев, Регионален представител на OiE за Източна Европа и Почетен президент на Регионалната комисия на OiE за Европа бе договорено Генералната асамблея на Световния ловен съюз през 2015 г. да се проведе в България.

Leave a Comment