Адвокат Марковски: Конституционните съдии и ВСС са политически зависими по рефлекс и закон

Голяма част от тях са партиен избор. За да бъдат независими съдиите трябва да се избират от съдии, прокурорите – от прокурори

Марин Марковски„В морала си, в човешката си същност, един съдия е неприкосновен. Трудно е да тръгне да слугува на партии. Но в работата си, той е рефлекторно зависим.“ Това мнение изказа днес по Нова телевизия известният адвокат Марин Марковски. Репликата бе по повод решението на Конституционния съд да върне в Народното събрание Делян Пеевски.

Адвокат Марковски каза, че познава добре Пеевски, с когото били съседи. Делян и синът на Марковски били съученици и заедно ходели на частни уроци по математика.

Марин Марковски смята, че решението на конституционните съдии е било неправилно от правна гледна точка. Той обаче посочи, че българските закони поставят в политическа зависимост както конституционните, така и съдиите избраните във Висшия съдебен съвет (ВСС). В избора на конституционните съдии квоти имат както Парламента, така и президентът и ВСС. Част от съдиите (11) от ВСС също се избират от депутатите.

От там надолу всички съдии  в провинцията и столицата са зависими от ВСС, защото кариерното им израстване зависи от него. „ВСС поощрява и наказва съдиите и в този смисъл те рефлекторно се съобразяват с политиците, когато взимат решения“, каза Марковски. Според него един съдия не може да не се съобрази, ако страна по делото е близък на депутат. Именно тази система, заложена в законите, прави от съдиите заложници и политически зависими хора.

„Това, което казвам за съдиите, важи в същата степен и за прокурорите“, допълни Марин Марковски.

Според него, за да бъде независима съдебната система, съдии трябва да избират съдии и прокурори – прокурори. Такива закони са наложени в Италия и затова италианският прокурор можа да вкара обвинителен акт срещу Силвио Берлускони и да го осъди, даде пример адвокатът.

1 Comment

  1. Димитър каза:

    Докато в съдебната ни система има партийна зависиминост, няма да имаме независима правосъдна система и затова ще бъдем критикувани от Европа и света с развити демокрации.

Leave a Comment