Как се прави ябълково вино, познато още като сайдер

ябълково виноЯбълковото вино, наричано още сайдер, е разкошна газирана ниско алкохолна напитка, която много се цени най-вече в Западна Европа. Във Франция и Германия има доста предприятия, специализирани в направата ѝ. Приготвянето на ябълково вино не изисква някакви особени технологии, а само стриктно спазване на няколко основни правила. Което означава, че всеки може да си го направи у дома.

КАКВА ТРЯБВА ДА Е СУРОВИНАТА

Суровината, разбира се, са ябълки, към които може да се добавят и круши. Богатите на вкусове сайдери са резултат от на съчетаването на няколко сорта ябълки. Най-общо казано, те трябва да са дребни, полудиви, и сладки, и тръпчиви. Типичната смес може да включва неутрална база от 50%, 20% тръпчиви, 20% ароматни, и 10% стипчиви.

За производството на вино се използват здрави, цели плодове, които не са нито загнили, нито червиви. В никакъв случай не се белят, защото кожицата на плода е важна за добрия вкус на сайдера. Не се махат и семките, тъй като те не влияят по никакъв начин на крайния резултат.

КАК СЕ ПРАВИ САЙДЕРЪТ

Първо, трябва да сте наясно какво количество сайдер искате да направите. В предприятията, които разполагат с преси, са наясно, че съотношението между ябълки и напитка е 2 към 1. Тоест, ако вие искате да си приготвите 10 литра ябълково вино, трябва да разполагате с 20 килограма ябълки. Но тъй като у дома нямате заводско оборудване, от това количество плодове най-вероятно ще направите по-малко от 10 литра вино. Ако за пръв път ще се пробвате с направата на сайдер, е по-добре да започнете с малко килограми ябълки.

Първо, ябълките се измиват. След това се нарязват и се смилат. Може да използвате и сокоизтисквачка. Пюрето, което остава в нея допълнително се пресова, за да се извлече целия сок от ябълките. След това започва ферментацията.

В прясно изцедения сок се поставя, както и при виното от грозде, серен диоксид. За 20 кг ябълки е достатъчен 1 грам серен диоксид. Целта на използването му е да убие вредните бактерии и дивите дрожди, намиращи се в сока. След третирането със серен диоксид, оцеляват най-силните дрожди, които са напълно достатъчни, за процеса на ферментация.

Естествени дрожди се намират в ябълките, но понякога производителите добавят свои собствени маи, за да си гарантират, че ще бъде постигната задоволителна ферментация. Ние можем да използваме обикновена мая за хляб. Дозата е 1 грам за 1 литър.

Процесът протича при температури в диапазона около 4 — 16 °C. Тази необикновено ниска температура поддържа, бавна ферментация, с минимална загуба на деликатни аромати. За да се помогне растежа на дрождите и ускоряване на ферментацията, могат да бъдат добавени неферментирал сок от плодове като череши, грозде, малини, а така също и допълнително захар, мед или други подсладители. При 10 литра ябълков сок трябва да се добави не повече от 1-1.5 кг захар. Това ще подобри ферментацията и ще увеличи алкохолното съдържание на крайния продукт. Пълният процес на ферментация може да отнеме от един до три месеца. Получения алкохолен сайдер съдържа около 2 — 3 % твърди частици и 2 — 8 об. % алкохол.

В зависимост от продължителност на ферментационния процес, различаваме сух и сладък сайдер. При сухия сайдер, процеса на ферментация продължава, докато почти цялата налична захар в ябълковия сок се превърне в алкохол. При сладките сайдери, сокът се филтрира на по-ранен етап, за да се запази част от неферментиралата захар.

След приключване на ферментацията и избистряне на виното, то се налива в бутилки. При пълненето не се оставя въздушна камера, за да се запази от цветясване. Пълните до горе бутилки може да се съхраняват прави в хладно помещение.

ДРУГ МЕТОД 

Други източници предлагат по-различен метод за направа на ябълково вино. Рецептата, която предлагат е следната:

Взимат се 2 килограма добре узрели ябълки, които се нарязват на ситни парченца или се смилат с месомелачка. Заливат се с 4.5 литра вряла вода, притискат се с тежест да не изплуват и се оставят да престоят 4 дни. След това полученият сок се прецежда и измерва. На всеки 4.5 литра сок се слагат 6 чаени чаши захар, 1 с.л. мая и сокът от 2 лимона. Сместа се оставя на топло, 18-24 градуса, да ферментира. След като спре да отделя мехурчета се разбърква добре и се оставя да се утаи в продължение на 3 дни. После се прецежда през тензух, налива се в буренце или друг съд, запечатва се и се оставя да престои 6 месеца. Накрая се налива в бутилки, които се запечатват и се оставят на хладно и тъмно място.

 

2 Comments

  1. Мише казва:

    Много ми допадна страницата…

  2. Мише казва:

    Много ми допадна !!!

Leave a Comment