Животновъди и ветеринари редактират заедно с МЗХ типовия договор

Ако текстовете не се променят спешно, мандрите няма да могат да експортират сирене навън
ветеринари

Тази година фермите останаха без профилактика

Собственици на животновъдни ферми и ветеринарни лекари от района на Пловдив пристигнаха вчера в Министерството на земеделието и храните, твърдо решени да говорят с отговорни фактори. Причината е повече от съществена. Тази година във фермите не е извършвана профилактична дейност – не са направени лабораторни изследвания за здравето на животните, не са изпълнени задължителни ваксинации срещу опасни стопански заболявания. А това не се е случило, тъй като в страната няма нито един подписан договор между лекар и животновъд.“Не можем да подпишем договори с ветеринарните лекари, защото в наложения типов формуляр има редица точки, с които не сме съгласни“, поясни Пенко Налбантов, председател на Сдружението на млекопроизводителите „Тракия милк“- Пловдив.

„Искахме да говорим с авторите на новия типов договор, за да обясним кои точки по него считаме, че трябва да се променят“, посочи Налбантов. Задачата обаче се оказала сложна. „От министерството ни изпратиха в Агенция по храните, а от агенцията – във фонд „Земеделие“. От фонда обясниха, че само плащат и ни препратиха в агенцията. Най-после стана ясно, че правният отдел на министерството е създало договора. Авторът му обаче се оказа в отпуска по бащинство“, описа вчерашния ден председателят на сдружението.

В правния отдел обяснили на групата от Пловдив, че вече работят по промените в договора. От Министерството на земеделието и храните поискали нова среща в петък, за да може текстовете да се редактират така, че типовият договор да стане приложим.

„Това трябва час по-скоро да се случи, за да може до края на годината ветеринарните лекари да изпълнят профилактичната програма в животновъдството. До момента не са направени никакви ваксинации и изследвания. Освен че така рискуваме здравето на животните и собствения си бизнес, това създава още един проблем“, обясни Петко Налбантов. Мандрите, които извършват експорт, от догодина ще са възпрепятствани, тъй като няма да могат да докажат, че суровината за сиренето е от здрави животни. Причината е, че ветеринарните лекари ще откажат да издадат документ за това, тъй като цяла година бяха възпрепятствани да си вършат работата.

Пенко Налбантов изрази притеснение, че остава твърде малко време, за да може в рамките на два месеца ветеринарните лекари да свършат работа за цяла година.

Още от началото на лятото от Българския ветеринарен съюз алармираха, че променения Закон за ветеринарномедицинската дейност е недообмислен и създава хаос, както в работата на частно практикуващите ветеринарни лекари, така и в животновъдството. Оказа се, че и до средата на октомври проблемите не са решени.

Още по темата: Ветеринари и животновъди от Първомай се обединиха срещу договори на БАБХ

Хаос без край в животновъдството – няма профилактика, няма ветеринари

Опасни болести по животните са без контрол, България е в риск

Leave a Comment