България сее ръж за проекта на Германия „Хляб на мира“

По повод 25 години от падането на Берлинската стена, 12 държави ще изпратят зърно от реколта 2014 за специална церемония

символи на мираНационалната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че е официален партньор на инициативата Европейски „Хляб на мира“. Проектът е под патронажа на германския министър на земеделието Илзе Айгнер, а поводът е 25-годишнината от падането на Берлинската страна и Желязната завеса.

Тази есен в 12 държави от Централна и Източна Европа, включително и в България, зърнопроизводители ще засеят на символични места ръж. Когато догодина реколтата се прибере, участниците в „Хляб на мира“ ще изпратят зърното в Берлин. От него ще бъде замесен и изпечен хлябът на мира.

Събитието ще е съпроводено от конференция и специална церемония „Мир и Земеделие” , които ще се проведат на 30 септември и 1 октомври 2014 г.

Манфред Фишер, председател на гражданската организация ФриденсБрот („Хляб на мира”), споделя за посланието на инициативата: „През 1989 г. енергията на хората преодоля разделянето на Европа. Чрез ръжените полета по тогавашната граница между Изтока и Запада, искаме да покажем, че съжителството и общото действие подкрепят мира, и че развитието на земеделието също спомага за подхранване на мира в политически нестабилните региони по света”.

 

Leave a Comment