Поне 10 000 животновъди ще блокират страната през ноември

Браншът се готви да спре движението на магистрала „Тракия“, Дунав мост и прохода „Маказа“, а накрая да изкара добитъка на жълтите павета

протест на животновъдиЖивотновъдите в страната се стягат за продължителни и масови протести от първите дни на ноември до 29-и. „До момента 10 000 човека за заявили, че ще участват в акциите“, съобщи за „АгроПловдив“ председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев. По думите му браншът обмисля блокади на магистрала „Тракия“, на Дунав мост при Русе, на прохода Маказа. Кулминацията ще е на 29 ноември, когато в София ще бъдат откарани и животни.

Причина №1 – по-малък процент от годишните субсидии

 

Животновъдите са недоволни от субсидиите, чието изплащане започна в

Танчо Колев

Танчо Колев

сряда вечерта. Министерството превежда почти 50% от цялата сума, като другата половина ще бъде изплатена в началото на 2014 г. Фермерите за възмутени от факта, че министър Греков бе обещал на зърнопроизводителите 250-300 милиона лева авансово плащане на директните субсидии още през тази година. Въпреки че този вариант отпадна (след среща на премиера Орешарски и министър Греков с Националната асоциация на зърнопроизводителите бе решено директните плащания да се извършат в началото на 2014 г. – б.р.), на всички стана ясно, че държавата се съобразява с един бранш, а нехае за останалите, поясни Колев.

Причина №2 – няма разговори за бюджета догодина

 

Другата причина за протестите е, че в момента, когато се съставя държавния бюджет за следващата година, фермерите не са наясно какви средства и срокове за плащания се предвиждат за тях. Министерството на земеделието и храните не е направило консултации с браншовете, не е поискало техни становища.

 

Причина №3 – нитратната директива ще затвори 2100 ферми от първа категория

„На 1 януари 2014 г. влиза в сила нитратната директива. Тя изисква животновъдните стопанства да имат торища. Нашите данни са, че от 3100 ферми, които са първа категория, 2100 трябва да спрат работа, защото не са изградили торища“, посочи Танчо Колев. Той уточни, че този факт е добре известен на министерството, но въпреки това няма никакви данни, че се водят преговори с ЕК за удължаване на срока за въвеждане на нитратната директива.

Причина №4 – изплащане на лихвите по 5-годишни кредити на 29 ноември

Председателят на браншовото сдружение посочи още, че министерството е поставило като краен срок за плащане на лихвите по кредитите за изхранване на животните 29 ноември т.г. „Това са заеми, теглени от 2008 г. досега, които не са погасявани“, поясни Танчо Колев. Лихвите, които са се натрупали по тях, са около 50% от главницата. Срокът, определен за това плащане, е крайно неподходящ, тъй като животновъдите правят най-големите си разходи – за осигуряване на зимната прехрана на животните, по това време на годината.

Причина №5 – калпави договори с ветеринари

Калпавите договори с ветеринарните лекари са друг проблем. През тази година не е извършена нито една практика от имунопрофилактиката на животните. „В цяла Европа тази дейност се заплаща от държавата. А у нас в закона е записано, че разходите са за сметка на националния бюджет, но ако той не може да ги поеме, животновъдите трябва да платят“, уточни председателят.

Танчо Колев смята, че ситуацията с бранша в момента е такава, че протестите през ноември ще са масови и паметни. „Цялата политика на държавата е към затриване на бранша. Ние обаче сме жилави и няма да се оставим“, гарантира Танчо Колев.

И Бойко Синапов предупреди

Бойко Синапов, протест, животновъди

Бойко Синапов

Днес и председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов изпрати съобщение до медиите, в което предупреждава за огромното напрежение сред фермерите в страната. Той посочва, че Министерство на земеделието и храните не е спазило уговорката на консултативния съвет по животновъдство да бъдат изплатени средствата по същия начин, както миналата година. Този месец ще бъдат отпуснати само 40% от субсидиите на глава животно, а останалите следващата година. През 2012 г. през октомври бяха изплатени 70%, а остатъкът – в началото на 2013 г., припомня Синапов.

„Правителството изправя пред фалит животновъдите въпреки обещанията за приоритетен сектор. За сметка на това лобира в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания от българския бюджет“, заявява Синапов.

Той посочва, че животновъдите в цялата страна изразяват готовност за протести, ако правителството не преразгледа политиката си за сектора.

Leave a Comment