Министър Греков: Животновъдите нямат причини за протест, пчеларите ще получат повече догодина

Министърът смята, че фермерите трябва да станат по-дисциплинирани в прилагането на европейските изисквания

Димитър ГрековЖивотновъдите нямат причина да протестират. Вчера всичките над 7700 стопани на едър рогат добитък получиха 30 219 000 лв. по сметките си. От идния понеделник ще се преведат парите и за дребния добитък. В началото на декември фермерите ще получат средства и за млякото.“ Така министърът на земеделието Димитър Греков отговори на въпроса на „АгроПловдив“ как ще реагира ведомството на днешните информации, че браншът се готви за масови протести през ноември. Днес следобед той бе в Асеновград, за да се включи в инициативата „Памет“.

Той допълни, че на 28 октомври и средствата за тютюнопроизводителите ще бъдат преведени.

За другия национален протест – на пчеларите, който ще се проведе в сряда, 23 октомври, министърът обясни, че за тази година няма възможност да се разпределят средства от националния бюджет към този бранш. Догодина обаче, когато министерството ще има право да разпределя 13 % обвързано подпомагане ще се предвидят повече пари за тях. По-нататък ще може да се прецени как пчеларите да влязат в схемите за директните плащания.

Запитан дали ще бъде отложено прилагането на нитратната директива, която влиза в сила от 1 януари 2014 г., министър Греков заяви, че животновъдите трябва да станат по-дисциплинирани. Успяхме да отложим закриването на 33 000 малки животновъдни стопанства, но Европейската комисия иска по-редовна отчетност какво правим, за да изпълним нормативите, посочи той.

Относно лихвените плащания по животновъдните кредити от 2008 г. насам, Димитър Греков отново призова към дисциплинираност, но посочи, че би могло да се постигне разсрочване.

Днес министърът бе участник в националната инициатива „Памет“, която стартира със засаждане на „Паисиева гора“ в парка в центъра на Асеновград. Събитието бе уважено от депутата от БСП Янаки Стоилов, който е и председател на комисията по външна политика, ректорът на Пловдивския университет Запрян Козлуджов и други.

В памет на Паисий Хилендарски и по повод предстоящия ден на просветителите бяха засадени 15 брези и 15 червени дъба.

Още по темата: Поне 10 000 животновъди ще блокират страната през ноември

Leave a Comment