Строителен предприемач осъди банка

Кредитополучател от Русе се ядоса на банката за друго, но атакува едностранно вдигнатата лихва

Темида, съдСтроителен предприемач от Русе осъди банка на първа инстанция. Съдът реши, че кредитното дружество трябва да му върне 6 хиляди лева, които са надвзети от едностранно увеличена лихва, предаде БНТ.

Цоню Стоянов теглил кредит в размер на 150 000 лева през 2007 г., за да построи жилищна кооперация. Гарантирал взиманията на банката, като ипотекирал сградата.

Стоянов бил изряден в погасяването на кредита, но в един момент установил, че месечните вноски са по-високи. Банката решила да вдигне лихвата, без да иска съгласието на клиента.

Предприемачът преглътнал това, но следващите действия на кредитната институция провокирали гнева му.

„Имах клиент, който трябваше да купи един от апартаментите в ипотекираната сграда“, разказва той. За да има сделка обаче, банката е трябвало да вдигне ипотеката за това жилище. „Забавиха се нещата твърде дълго, около 2 месеца. По-късно се оказа, че е грешка на банката и ред други неща“, разказа Цоню Стоянов.

Така кредиторът разбрал, че договорът му с банката бил направен така, че да не могат да освобождават и продават поотделно апартаменти от ипотекираната сграда.

„И като не мога да продавам апартаменти, съответно не мога да дам част от парите на банката за погасяване на кредита“, поясни Цоню Стоянов.

Тъй като той се е подписал като страна в договора под това условие, се разбрало, че няма как да осъди банката за тази клауза. Затова решил да я осъди за едностранното увеличаване на лихвата

Според адвоката Румяна Костова договорът поставя Цоню Стоянов в неравностойно положение. Правото на банката едностранно да променя размера на лихвата с неясни, според нея, аргументи – именно тази част те са атакували пред съда. Банката си запазила вратичка в договора, че има право да променя лихвата при определени „пазарни условия“. Адвокат Костова обаче смята, че не е дефинирано понятието „пазарни условия“, тоест при какви обстоятелства банката преценява, че е време да промени цената на кредита. С този аргумент тя спечелила за клиента си делото в Русенския районен съд.

От своя страна банката смята, че аргументите на съда са неоснователни и неправилни и затова ще обжалва на втора инстанция.

Leave a Comment