Елана Агрокредит ще се листне на борсата ноември

нивиСлед като миналата седмица Елана Агрокредит увеличи капитала си с близо 4.5 млн. лв. чрез продажбата на нови акции, следващата близка цел е листването ѝ на Българската фондова борса. Очаква се това да се случи в края на ноември. В момента компанията, специализирана във финансов лизинг за закупуване на земеделска земя, разполага с над 5.1 млн. лв. капитал, който ще бъде увеличен след приключване на преговорите за заем.

Елана Агрокредит е вписана в регистъра на БНБ на кредитните институции от края на 2012 г., като в средата на 2013 г. вече има сключени договори със земеделски производители.

Условията на финансовия лизинг са 10% фиксирана лихва за период до 10 години, като лизинговите вноски са равни и фиксирани в погасителния план за всяка година. Арендаторите имат възможност да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума, а само с 20% собствено участие. Важно за земеделците е еднократното изплащане на годишната вноска (лихва и главница), съобразено с периода на приходите на земеделците от реализацията на реколтата им – затова е определена дата 15 септември за годишната вноска.

 

 

Leave a Comment