Тържище „Родопи-95″АД се разшири, прави нов паркинг за 50 тира

Дружеството закупи наскоро от НАП Пловдив складове на фалирала общинска фирма

Христо ПанайотовХристо Панайотов, изпълнителен директор на стоково тържище „Родопи-95″АД пред „АгроПловдив“

Г-н Панайотов, в общините Калояново и „Марица“ ще се създават нови модерни тържища с цехове за сортиране и пакетиране. до момента тържище „Родопи-95“ няма конкуренция, но тя се задава. Тревожат ли ви тези новини?

Следя внимателно намеренията за инвестиции в тържища около Пловдив. Честно казано, не съм притеснен. Замисълът за тържището в община „Марица“ е много добър. Но инвеститорите там ще се срещнат с два сериозни проблема. Първият е, че да се изпълни строителството и оборудването на подобна база, са необходими милиони левове. А те не се намират лесно. И второ, тържищата сами си избират мястото. Това е закон. Знаете, че доста фирми се опитаха да създадат такива пазарища и краят им беше печален. Те просто не тръгнаха. Това ще е втората пречка пред това ново тържище, което все още е само в сферата на идеите. А относно другата база, за която преди година медиите масово писаха – тази в Калояново, доколкото ми е известно, там все още е гола поляна.

Тържището, което управлявате, се разшири наскоро с още складове. Как ги придобихте?

В началото на годината НАП обяви складовете на публична продан. Те бяха собственост на фалиралата фирма на община „Родопи“ „Агрохимия и механизация на селското стопанство“. Дружеството беше натрупало големи задължения, включително и към държавата. При първото съобщение през януари т.г., НАП Пловдив беше обявила имотите за 1.2 млн. лв. Имахме търпението и късмета да изчакаме да отминат без купували още няколко насрочени търга. При последния, който беше наскоро, преценихме, че цената е разумна, явихме се и закупихме складовете за около 530 000 лева. Това са 3 големи промишлени сгради с прилежащи постройки. Направихме им козметичен ремонт и вече настанихме наематели – 8-9 фирми. В момента нямаме нито един свободен склад. Всичко е пълно. Хладилниците също са заети.

Планирате ли допълнителни инвестиции в тези имоти?

Да. Скоро ще обособим в близост до тях паркинг за около 50 товарни превозни средства – камиони и тирове.

А друго? Няма ли да предложите на наемателите си възможности да пакетират плодовете и зеленчуците?

Имаме много добри идеи за модернизиране на тържището. Но има и една голяма спънка. Община „Родопи“ все още не е одобрила разработения Подробен устройствен план. Ние възложихме разработката му, той е напълно готов, дори е минал пред Експертния съвет на общината. Общинският съвет обаче не го е гласувал. Не искам да говоря колко дълго чакаме да получим съгласуван и одобрен ПУП. Липсата му ни пречи да разработим проекти, с които да кандидатстваме за финансиране от европейските фондове. Проблемът е, че тази спънка не зависи от нас, тя е външна. Предстоят ни преговори с община „Родопи“. Ръководството настоява да получава наем за някои терени в тържището, които са общински. Надявам се, че скоро ще намерим общ език. Цехът за заготовка е само една от идеите, които смятаме да реализираме, когато получим напълно законен ПУП.  

Тържище „Родопи 95″АД е учредено на 20 юли 1995 г. като приемник на инфраструктурата и активите на бившият Аграрно-промишлен комплекс АПК „Георги Димитров“. То е уникално като собственост. Съучредители на дружеството са 6664 акционери, които на Общо събрание приемат то да се ръководи с двустепенна форма на управление: Надзорен и Управителен съвет. На територията на тържището има плодохранилище, консервен цех, оранжериен комплекс и контролно-диагностичен пункт за МПС.

 

Leave a Comment